Cheddar Garlic Bread ~ Česnov kruh s čedarjem

Povzeto po Canadian Living (Test Kitchen, Tested Till Perfect): Cheddar Garlic Bread

Ne vem, zakaj nikakor nisem mogla spraviti skupaj tega recepta in ga objaviti. saj sploh ni kompliciran. Tudi ni v moji naturi da bi se lotevala kompliciranih receptov 🙂 🙂 🙂
… Aja, nikoli mi ni prav dobro uspelo narediti fotografije končnega izdelka … ker so mi kruhki ponavadi kar zginjali s krožnika. Ker pa sem se naveličala neskončnih vprašanj, kdaj bo recept, sem naredila nekaj slik tako bolj za silo. Naša spletna stran tako ali tako ni primarno namenjena kuhariji in najbrž ne bo nič narobe, če ne bom prilepila stotine slik rezin česnovega kruha iz vsakega možnega kota.
Roko na srce, mene osebno to pri raznoraznih spletnih receptih kar malo najeda in me že mine volja do recepta, preden se mimo svetlečih bleščečih sfriziranih fotografij prebijem do njega.
Torej, ker imamo (menda) vsi radi česnov kruh in ker ga ni čez hrano, pripravljeno doma in čisto po svojem okusu, vam ponujam česnov kruh s sirom.

To je še eden iz vrste receptov, kjer je treba najti pravo ravnovesje in skozi poizkuse najti tisto kombinacijo, ki najbolj ustreza osebnemu okusu. Kar je meni super, ker se nikoli ne morem točno držati recepta in vedno najdem kako sestavino, ki mi ne ustreza, potem pa … Improvise. Adapt. Overcome. 😉

Za pol francoske bagete porabimo okvirno:
– 2 žlici zmehčanega masla,
– 1 zrno česna,
– 1 žličko nasekljanega peteršilja,
– malo mletega popra,
– tretjino skodelice (cca dve pesti) naribanega sira,
– (kos alufolije, dovolj velik, da se polovica bagete trdno zavije vanj).

Po originalnem receptu se uporablja čedar (od tod tudi ime 😉 ), vendar se komot uporabi tudi kak drug poltrdi polmastni sir, ki se lepo topi, poskusila pa sem tudi že z naribano mocarelo. Naribana mocarela za pico ni »mokra«, se lepo stopi ter ni pretežka oziroma premasna. Občasno naribam vmes celo malo parmezana. Je pa res, da lepo rumenooranžen čedar da kontrast svetlemu kruhu, če ciljate tudi na lepši izgled.

Pred začetkom sestavljanja si natrgam primerno velike kose alufolije.

V zmehčano maslo naribam (ali stisnem) česen, dodam nasekljan peteršilj (pri nas nismo preveč peteršiljevi, zato samo za vzorec) in sveže mlet poper ter dobro premešam.


Pripravim si sir, naribam ga, če uporabljam različne vrste sirov, jih poskusim enakomerno razmešati.

Bagete prerežem poprek na približno enaki polovici, te pa potem vzdolžno prerežem na pol.

Vsak kos bagete namažem s približno eno žlico česnovega masla, po spodnjem delu posujem sir in bageto sestavim nazaj. Čvrsto zavijem v alufolijo. Fertik 🙂

Česnov kruh se peče v alufoliji, v pečici kar na rešetki, na 200 stopinjah cca 15 minut oz. dokler se sir ne raztopi.

Pa še nekaj opozoril.
Če preveč namažemo z maslom in natrosimo preveč masnega sira, bo maščoba kar kapljala iz kruha. Poleg tega, da se popackamo in da ni prijetno, ko nam maščoba teče v rokave, tudi ni najbolj zdravo.
Ravno tako ni priporočljivo dodajati preveč česna, saj bo okus premočen in preveč grenak.

Če se le da, delam česnov kruh »na zalogo« (v bistvu vse, kar se le da, kuham na zalogo … racionalizacija, ekonomizacija … nujnost v dandanašnjem življenjskem tempu), zato naj vas količine sestavin na fotografijah ne spravijo v paniko.
Tesno zavit v alufoliji in shranjen v vrečki bo tudi kar nekaj časa (par mesecev) počakal v zamrzovalniku, predvsem pride prav pri kakšnem nenapovedanem obisku. Kruh direktno iz zmrzovalnika vržem na rešetko, prižgem pečico na 220 in čez pol ure preverim stanje – če sir že lepo leze ob straneh ven, je česnov kruh pripravljen. Če ne, ga zavijem nazaj in vrnem v pečico za par minut.

Ko delam česnovo maslo, ga vedno naredim malo več, saj vsaj kak teden do dva počaka, dobro zaprto, v hladilniku. Porabim ga na starem kruhu, (namažeš in na hitro popečeš pod grilom ter porabiš pri kosilu) ali pa pri peki mesa (ni važno, ali je piščančje, svinjsko ali goveje, vse je boljše s česnovim maslom 🙂 ) , lepo se ujame tudi s pečenim krompirjem. Pred kratkim sem takemu maslu dodala še pikantno mešanico čilija&začimb in mazali smo ga na pečenjake – pečeno koruzo – odlično 🙂 … Uporabite domišljijo!To je to.
Dober tek 🙂
t


Želite natisniti recept? PDF verzija se nahaja TUKAJ: ČESNOV KRUH S ČEDARJEM.