Stvari iz gospodinjstva, ki pridejo prav tudi pri konjih

Ker ni nujno, da je vse, kar pride iz Amerike, pametno uporabiti ali se sploh da uporabiti pri nas, je originalni članek malo prirejen, dodani pa sta še ideji, ki nam ju je zaupala AQHA Professional Horsewoman Lisa John osebno :).

SODA BIKARBONA
Konji imajo, očitno, najraje blato. In kako najlažje očistiti njihove bele biclje, nogavičke, skratka bele oznake na nogah? Z malo vode, sode bikarbone in s krtačo. Pa bo.
OTROŠKI PUDER
Da se sveže oprane oznake na nogah ne bi spet hitro umazale, ko se konj vrne v izpust (ali pa če ga pripravljamo za tekmo, razstavo ipd.), jih potresemo z otroškim pudrom, ki bo (vsaj nekaj časa) odbijal umazanijo stran.
OTROŠKI ROBČKI
Če nimamo časa za pranje konja, potrebuje pa le malo osvežitve, lahko uporabimo otroške robčke. Njihova nežna sestava je primerna za brisanje konj okoli oči, nosu, ušes kot tudi povsod drugje. Z njimi lahko (na tekmi) na hitro potegnemo tudi čez svoje škornje, da zasijejo.
IZOLIRNI TRAK
Z izolirnim trakom lahko pritrdimo konju povoje na nogah. Lahko ovijemo ročaj vedra in podobne predmete, da preprečimo zapletanje konjeve grive ali repa vanje.
OTROŠKO OLJE
Otroško olje nam (naneseno zmerno in racionalno) pomaga ukrotiti konjevo kodravo in štrlečo grivo ter rep. Pri pripravi na tekmo ali razstavo pa ga z njim, za poudarek, rahlo namažemo okoli oči in nosu.
LAK ZA LASE
Ženske že vedo, da lak za lase pomaga pri nešteto težavah, čas je, da ga začno uporabljati tudi moški. Ob pomoči laka za lase bo kavbojski klobuk stal čvrsto na glavi, uporabimo ga na konjevih kitkah, da bodo zdržale skozi tekmovalni dan, odpravlja statično elektriko na oblačilih in še in še. Ker je relativno poceni, bi se ga splačalo vedno imeti v škatli za negovalno opremo.
ZOBNA ŠČETKA
Ne zapravljajte denarja za drage specialne ščetke za opremo. Stara zobna ščetka je čisto v redu za čiščenje srebrnih zaponk in ostalih okraskov, ter za ščetkanje okrašenega vtisnjenega usnja. Izberite ščetko z mehkimi ščetinami, da ne spraskate usnja.
LAK ZA NOHTE
Nihče ne pozna prave frustracije dokler ne izgubi drobnega »chicago« vijačka na uzdi ali kakšnem drugem kosu opreme. Prevlecite vijak s slojem brezbarvnega laka za nohte preden ga privijete, in tako zagotovite, da bo ostal na mestu.
OTROŠKE PLENICE ZA ENKRATNO UPORABO
Tudi plenice, tako kot lak za lase, v hlevu velikokrat pridejo prav.
1. Zaradi dobrih vpojnih lastnosti plenica predstavlja dober povoj za kopito v primeru abscesa.
2. Pri velikih ranah, ki jih je treba mazati z lepljivo kremo, uporabite plenico kot bazo, preko nje pa ovijte bandažo. Prav pride predvsem pri poškodbah na nogah.
3. Z vodo navlaženo plenico zamrznite in – tada- leden obkladek!
VISOKE BOMBAŽNE NOGAVICE
Bombažne nogavice in otroške plenice se super ujemajo pri tretiranju poškodb na (konjskih) nogah. Uporabite plenico kot bazo in preko potegnite nogavico (z odrezanimi prsti), da drži bandažo na mestu.
PLASTIČNE VEZICE
Ko smo v stiski s časom, z vezico lahko popravimo opremo, ročaj vedra, začasno »popravimo« del izpusta ali druge opreme. Dodatno lahko vezico uporabimo tudi kot vmesni člen med oglavnikom in povodcem pri žrebetih ali konjih, ki vlečejo, ko so privezani. Ko konj potegne nazaj, bo počila vezica, oprema pa bo ostala cela.
VELIKE PLASTENKE
Če vam v maneži primanjkuje oranžnih stožcev, ne obupujte. Naberite prazne velike (npr. 5 litrske) plastenke od sirupov, olja, tekočih pralnih praškov, destilirane vode, …., jih napolnite z vodo, v tiste taprozorne kapnite nekaj kapljic barve za živila, privijte pokrov in – instant marker oziroma stožec je pripravljen! Pazite samo v času zmrzali, takrat ali odlijte vodo ali pa ne privijte pokrova ampak samo rahlo prelepite z »duct tape« srebrnim večnamenskim lepilnim trakom.
OTROŠKA KAHLICA
Ja, prav ste prebrali. Otroška kahlica npr. v Ikei stane kakšna 2 evra, stojalo za kavalete pa v konjeniških trgovina 50 evrov in več. Za trening doma je, za varčne konjarje, kahlica super pripomoček. Paziti moramo samo, da je kavaleta primernega premera da lepo sede v izrez kahlice.

Glavni vir: America’s Horse Daily
prevod in priredba: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.