WH Mojstri svojega poklica: Craig Cameron

Izbrati svoj najbolj priljubljen kos opreme, pri delu s konji, v konjarstvu, ko je imaš cel kup … Prepričan sem, da bi dosti ljudi prijelo za navadno lomljeno (snaffle) brzdo in razumljivo je najbolj priljubljena. A sam imam tri glavne kose podpore pri delu, opremo, ki jo vedno nosim s sabo, ker vem, da z njo lahko delam z vsakim konjem, kjerkoli in kadarkoli.
Prvi kos je DOBRA vrvična oglavka s povodcem. To je prva stvar, ki jo potrebujete, ko greste po konja, ko začnete delati z mladim konjem … Veste, vsi govorijo o vrvičnih oglavkah. Ljudje dragi, ne samo, da mora biti iz vrvi, mora biti DOBRO PRILEGAJOČA se oglavka, če želite doseči dobro komunikacijo s konjem. Poleg tega mora biti SIMETRIČNO narejena, »zbalansirana«, in se dobro prilegati konjevi glavi. Poleg spada povodec. Lahko seveda razpravljamo o preji in pletenju, a važno je, da material čutite v roki, da ima v sebi nekaj teže in konkretnosti, da bi bil učinkovit. Sam uporabljam 14 korakov (cca 4 metre) dolgega. Ne predolgega, ne prekratkega.
Pomembna mi je tudi zastavica. S kvalitetno zastavico lahko dosežem veliko stvari. Všeč mi je lahka, trpežna zastavica, ki jo je enostavno uporabljati, je priročna, z njo pomagam konju pri gibanju naprej, ga desenzitiviram, uporabljam pri nalaganju na prikolico, s hrbta svojega konja delam z drugimi konji; skratka, veliko dobrih stvari lahko dosežem in naučim konja.
Tretji nepogrešljiv kos opreme zame je kvalitetna vrv, laso, dolg 50 korakov (cca 15 metrov), za delo okrog konja. Honda je v vaquero stilu, hitro odpusti vrv in popusti pritisk. Ko imam v rokah 50 korakov vrvi, lahko delam veliko stvari, ni samo za lovljenje konja. Lahko jo polagam konju po celem telesu, z njo povzročam določen hrup, jo ovijam konju okoli nog in bicljev, si pomagam pri dvigovanju nog….
Veliko stvari lahko počnem okoli konja s temi tremi kosi opreme.
Torej, dobra oglavka s povodcem, zastavica in laso, in povem vam, s tem lahko delam z vsakim konjem, kjerkoli in kadarkoli.

Povzeto iz www.westernhorseman.com

prevod in priredba po zvočnem zapisu: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.