Australian Cattle Dog ~ Australski govedar ~ ACD (HR)

O pasmini Pasmina je razvijena u Australiji u početku 19. stoljeća, jer su stočari trebali jakog, izdržljivog psa, koji neće klonuti pred stokom i može izdržati teške i ekstremnih vremenske uvjete u zemlji. Također je poznat kao Australian Heeler, Blue Heeler, Hall’s Heeler ili Queensland Heeler. Štenci dođu na svijet bijeli. To je osobina Dalmatinera, koji su, pored dinga, kelpija, škotskog ovčara i bulterijera, jedna između pasmina, koje su »sastavile« ACD-ja, kakvog znamo danas.

Kratki dupli sloj dlake (koja može biti plava, crvena ili plava s “točkicama” ili „flekama“) ne zahtijeva puno posla, tjedno četkanje je dovoljno. ACD-ja kupamo prema potrebi, redovito mu trimamo noktove, kontroliramo zbog krpelja i brinemo se za razglištavanje.

Osobnost ACD nije baš običan pas iz susjedstva. Uzgojen je za prikupljanje i čuvanje stoke na okupu, tako da je vrlo snažan, energičan i pametan. Ima snažnu osobnost i treba vlasnika, koji ima karakter, kao što ga ima i on sam. Tako će sigurno biti sretan i uravnotežen, zadovoljan pas. On je poslušan, ali i drski. Iako želi ugoditi vlasniku te na naredbe reagira brzo, još uvijek misli svojom glavom. ACD zahtijeva konstantan rad, fizički i psihički. Nema zadataka koji bi bio pretežak za njega. Najbolje se osjeća u radnoj atmosferi i voli zadatke koji zahtijevaju razmišljanje. Ako je ACD-ju dosadno, može postati vrlo destruktivan na predmete koji ga okružuju.

ACD je obično rezerviran i suzdržljiv prema strancima, a strastven i oštar te zaštitnički, ako mu se čini, da je njegova imovina i / ili vlasnik ili krdo u opasnosti. S jedne strane, tvrdoglav i uporan, ali kad jednom usvoji vlasnika, postaju vjerni prijatelj za život. Ne pravite si iluzije, o prijateljstvo si morate sami zaraditi. ACD-je vlasnici zovu i „čičak pas“ (Velcro pas) ili „pas sjena“, jer se za vlasnika zalijepi kao ljepilo i prati vas u koraku kamo god idete. Budući da je vrlo odan, zaštitnički, hrabar i pouzdan, odličan je čuvar. Do nepoznatih osoba je sumnjičav i oprezan, ali ne i agresivan. Kao dominantni po prirodi, to može biti vrlo agresivan drugim psima, tako da je jako važno, da se ga rano počne socijalizirati.

ACD je idealan za aktivnu obitelj ili pojedinaca. Kako je svaki pas (ili konj, ili čovjek) jedinstven, tako i svaki ACD ima svoju jedinstvenu osobnost. Dobar uzgajivač zna sve članove krda i može savjetovati te pomoći, da odaberete psa, koji će se najbolje skladati s vašom osobnošću.

Omiljene aktivnosti
ACD je pun života i uvijek u svemu željan uspjeti, u bilo kojoj aktivnosti. Voli duge šetnje (ako mu stavimo i pseči ruksak, šetnji dodajemo veči smisao, jer mu to predstavlja „rad“ a on voli raditi), može sate i sate igrati se s loptom, jako voli i vodu (kao i blato te slične „prljave situacije“ 🙂 ). Budući da izuzetno brzo uči, lako savladava razne trikove i vještine te voli biti psihički angažiran, te se zajedno možete pokazati i pohvaliti pred gostima. ACD može biti izvrsni prijatelj, pratilac kod trčanja, planinarenja, rolanja, vožnje biciklom, jahanja, također možete uživati u bacanju frizbija i slično.
ACD i djeca
Uravnotežen ACD i dijete mogu biti veliki prijatelj. Ako se na djecu navikava več od malenoga, prosto ih obožava. Vlastnik ACD-a mora biti svjesan činjenica, koje mogu dovesti do nepovoljne situacije. Nime, ACD se uzgaja za čuvanje i prikupljanje stoke, a kod tog posla upotrebljava svoje zube. Međutim, to isto (grickanje za pete) mogu raditi i na ljudima, kada su uzrujani ili im je dosadno. Samo grickanje nije tolik obolno koliko je neugodno i, naročito za djecu, loše iskustvo. ACD može i kao prijetnju smatrati prijatelje vaše djece (kad se zajedno igraju), jer je zaštitniški.
Trening
ACD je jedan od najinteligentnijih pasa! Njegov trening je vrlo jednostavan, jer nove naredbe uči brže od bilo koje druge pasmine. Priča se i da ima veliki smisao za humor. Problemi se mogu i hoče pojaviti kod neodlučnih vlastnika, a i kod onih, koji mu ne pružaju dovoljno vježbe i zapošljavanja. Ako nemate dovoljno vremena da ispunite njegove fizičke i psihičke potrebe, ako ne razumijete pseći instinkt i njihovu potrebu za vođom, onda to nije pasmina za vas.
Temperament varira od psa do psa, ali oni svi imaju puno energije, slobodnog su duha, a vi postajete središte njegovoga svemira. Njegova vezanost za vlastnika je snažna. Slijedi ga svugdje i želi biti uključen u sve aktivnosti. Iz tog razloga ne voli ostajati predugo sam u kuči/boksu.
U genima ima upisan rad i tak ouvijek želi nešto okupljati. Ako nema stoke, onda to mogu biti i sitne životinje, susjedi, da, čak i automobili. Nemojte se iznenatiti, to je neustrašiva životinja s vrlo visokim prag boli, pravi igrač ragbija u psečem svijetu. ACD je gotovo tako “neuništiv”, kako sam misli da je.
Zapamtite, vaš ACD će radit ono što ćete ga naučiti. Sam se ne može naučiti ispravnog i prihvatljivog ponašanja. Vlastnik mora uvijek biti miran, jak, samopouzdan i dosljedan kod naredbi. I ne zaboravite uvijek ga pohvaliti za dobro obavljen posao – to je njegova najveća nagrada.

Nasljedne bolesti
ACD je, općenito govoreći, zdrava pasmina. Povremeno se može kod kojeg štenca pojaviti gluhoća, ali svjestan uzgajivač napravi BAER test sluha i kod kupnje izruči vam potvrdu.

Jeste li znali … … da rekord za najstarijeg psa drži ACD?! ACD s imenom Bluey je preživjeo 29,5 godina, od toga je 20 godina aktivno radio sa stokom. Inače je životni dob ACD-ja od 12 do 16 godina.