Bodi dober vodja

Konj je odraz jahačevih sposobnosti.
Ray Hunt

Odločno ne pomeni grobo!
Biti trdni in odločni je včasih nujno da bi bili uspešni in učinkoviti. Vedno poskušajmo biti kar se da blagi, a hkrati kolikor je treba odločni. Včasih pridemo v situacijo, ki od nas zahteva veliko odločnosti. Takrat je zelo pomembno, da razumemo razliko med učinkovitostjo in bojevitostjo. Ne smemo dopustiti, da v nas prevladajo čustva, vsa razlika uspeha je v trezni glavi.

Moramo biti učinkoviti, da bi bili razumljeni, pa tudi razumljeni, da bi bili učinkoviti. Reagirati je treba v skladu s situacijo, brez podcenjevanja, brez precenjevanja. Ko enkrat vzpostavimo našo vlogo v odnosu človek – konj, jo moramo utrditi in uveljavljati. Kakršne koli so okoliščine, veljavno načelo mora biti načelo pravičnosti, brez razvajanja ali grobosti kot dveh ekstremov pri odnosu s konjem. Ko vedno govorimo isti jezik, ni potrebe po popustljivosti, pravzaprav mu, če mu ne pokažemo, kje je naredil napako, zaviramo pot k napredku. Pojasniti konju, kje je pogrešil, ne pomeni avtomatske uporabe grobosti.

Sam pomen besed »vodja« ali »dominanten« lahko povzroči prerekanja ali vsaj deljena mnenja. Vendar je v socialni organizaciji konjev pač tako, da je pri združevanjih v partnerstvo ponavadi zaželeno, da odloča samo eden. V drugačnem primeru zmeda in nestrpnost med odnosi zavirata napredek. Če mi ne prevzamemo vodenja, ga bo prevzel naš konj. Da bi naš ples bil harmoničen, eden mora biti vodilen plesalec. Ob prevzemu te vloge pa je treba nase prevzeti tudi nujno odgovornost.

Vsak partner igra svojo vlogo v razmerju. Nobene potrebe ni, da bi si umišljali, da smo boljši od našega konja. On nas potrebuje, da mu pomagamo integrirati se v naš svet, mi pa potrebujemo njega, da nam pomaga doseči naše cilje. Dober vodja si zasluži spoštovanje, ker zna konja pomiriti in mu vzbuditi zaupanje, čustvi, ki ju ne moremo zbuditi z nasiljem. Konj je sproščen in dovzeten, ko najde svoj varen in določen prostor. Konji znajo prepoznati dobrega vodjo in ga prav srečni sledijo.

V veliki večini primerov je negativno obnašanje konj sproženo zaradi:
1. pomanjkanja zaupanja in samozavesti
2. pomanjkanja spoštovanja
3. izgube povezave – stik se je »pokvaril«

1. Če je vašega konja strah, mu pomagajte. Razdrobite vajo na majhne kose, da jo bo razumel in mu bo lažje uspelo opraviti jo. Nekoristno je zahtevati od njega preveč ali prehitro – vaje se morajo delati v skladu s konjevim ritmom, ne z ritmom, ki bi bolj ustrezal nam. Pomagajmo konju tam, kjer je, ne tam, kjer bi ga mi želeli imeti.
2. Spoštovanje si je treba prislužiti. Konj mora vedeti, kdo vodi in to se nauči iz našega vedenja, ne iz grobosti. Dejstvo, da lahko kontroliramo vsak delček njegovega telesa, nam je pri pridobivanju spoštovanja v veliko pomoč.
3. Stik in zveza nista samo fizična. Kadarkoli medsebojno komuniciramo s konjem, moramo biti res prisotni. Povezava poteka tako preko fizičnega dotika, kot tudi psihično in čustveno. Če mi ne prevzamemo kontrole nad situacijo, jo bo konj.

AQHA Fundamentals of Horsemanship, odlomek

Prevod in priredba: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.