Buck Brannaman: O pomožni opremi

Ne uporabljam raznoraznih pripomočkov. Ne uporabljam martingalov, pomožnih vajeti, gogov, gumic, kakršnihkoli nosnikov, tie-downov … Ne uporabljam ničesar takega.
Vse lahko naredim s svojimi rokami in nogami in če ne morem, bom pogruntal, zakaj ne.
Nihče do sedaj še ni izumil dela opreme, ki bi konja dosegel psihično. Torej, fizično imamo vzvode, ki so jih razvili ljudje in nekateri od njih so … grozoviti. A problem je, ko kreirate vzvod, ki konja prisili da se uvije v določeno smer, ste ustvarili vlečenje. Problem pri sistemu vlečenja je, da fizično sili konja k uklanjanju, namesto da bi ga poprosil, da popusti, ker si sam tako želi. Kadarkoli eksponentno povečujemo silo, tudi eksponentno zmanjšujemo našo sposobnost popuščanja.
Ko ni občutka na drugem koncu vajeti, konj postane brez volje in brez življenja v sebi.
Potem pa so še ljudje, ki uporabljajo tie down, ker jim konj meče glavo na vse strani in stresa. In včasih imajo dobre namene, nekateri. Ker jim konj opleta z glavo, si mislijo, da so brez pravega občutka v rokah in da je bolje, da popuščajo (na vajeti). A konj to razume tako, da, če opleta z glavo gor in dol, se ga potem ne omejujejo toliko na vajetih, in si misli, morda bi torej moral nosit glavo visoko bolj pogosto. In lastnik potemtakem dokaj hitro odide v trgovino z opremo, kupi tie-down , ga zveže konju med noge in misli, da je popravil zadevo.
A kar se tiče pripomočkov, mislim, da jih konj ne rabi. In to pravim jaz, ki sem verjetno uporabil vse sorte opreme, kar se je lahko spomnite in še kaj za kar niste nikoli slišali. V zgodnjih letih sem bil pripravljen preizkusiti karkoli. Želel sem si shajati s konji, želel sem najti način, da bi mi konji delali in nisem vedel bolje. Ogromno stvari sem preizkusil in glede nekaterih me je sram celo pomisliti, da bi jih uporabil zdaj. A zrasel sem, kot konjar, od tam, kjer sem bil pred tridesetimi leti. Torej, mogoče še vedno delam veliko napak, a ne delam iste napake, kot sem jih delal pred tridesetimi leti. Vsaj to mi gre v prid, kajne 🙂

Buck Brannaman (7clinics.com)

prevod in priredba po zvočnem zapisu: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.