Buck Brannaman: Pomembnost dela na tleh

buck brannaman 7 clinics

“Delo na tleh je v bistvu proces pravilnega učenja popolne vodljivosti (t. i. »halter breaking«) na način, da lahko kontroliraš konjevo živost skozi njegove noge. In da imaš konja, ki je sposoben gibati se na mnogo različnih načinov. Da lahko konja obvladuješ.

Najprej ga želiš obvladovati, da ga lahko primeš in pobožaš, potem da ga osedlaš, nato, s tem, ko zmoreš kontrolirati živost v njegovih nogah, si si, ko sedeš nanj, nekako zložil špil kot ti paše, da lahko usmerjaš konja, ko si na njegovem hrbtu.
Nekateri ljudje delajo s konji na tleh, a nič drugega kot učenje trikov, in nima nobene veze s tem, kar bi potreboval, ko boš na njegovem hrbtu.
Pri vsakem delu na tleh, ki ga delam jaz, lahko najdeš vzporednico z nečim, kar delam, ko konja jezdim.
Z neizkušenim konjem je morda treba delati ure na tleh, da bo pripravljen. Morda celo dneve. A sčasoma, ko ima konj več znanja, in se navaja, da se ga jezdi in dela z njim, delaš manj na tleh in več v sedlu. In prišel bo čas, ko bo konj tako dobro naučen, da bosta od dela na tleh potrebovala samo pravilno vodenje, od kraja, kjer ga primeš, do tam, kjer je spravljeno sedlo.
Torej, poskušaš delati manj in manj, a na začetku delaš toliko, koliko je pač potrebno, da konj postane sproščen.”

Buck Brannaman (7clinics.com)

prevod po zvočnem zapisu: DoroTeja
Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.