Buck Brannaman: Strah

Strah do konj je nekaj ogromnega, nekaj, kar nas lahko popolnoma prevzame in si nas v celoti polasti. Začne se različno, morda zaradi slabega nasveta, ki ga nekdo dobi; spet druge prestraši kak nepričakovan negativen dogodek pri treningu; veliko je različnih situacij, zaradi katerih se ljudje začno bati konj. In strah lahko postane močnejši od življenja.

Strahu moramo dati otipljiv obraz. Če bi ga imeli pred očmi kot kakšno strašno zver in se zavedali, da nas le-ta loči od mirnega in sproščenega življenja, bi začeli iskati orodje, s katerim bi to zver pokončali. In edino orodje, ki deluje, je znanje. To je edini način, da pokončamo zver, ki se je naselila v nas in nas popolnoma prevzema.

Strah je obup. Obupani smo, ker gledamo v temo in ničesar ne vidimo. Mislimo, da imamo opravka z povsem nepredvidljivim bitjem. Če pa se začnemo oboroževati z znanjem, več in več stvari postaja predvidljivih. Začnemo spoznavati konja, razumemo, k čemu je nagnjen, zakaj počne stvari, ki jih počne. Kot bi počasi pojačevali svetlobo, dokler na koncu ne zasveti v polni jakosti in razsvetli temo ter prežene obup.

Predstavljajte si, da si lahko iskreno sami v svojem srcu rečete, da ga ni konja na svetu, ki bi se ga bali. Predstavljajte si kakšno je to olajšanje. Predstavljajte si veselje pri ježi in delu s konji po tem.

Še vedno pa obstajajo konji, s katerimi delate in veste, da predstavljajo določeno nevarnost. In ste previdni, ko pristopate k takemu konju. Ampak previdnost je preračunana. Takšnemu delu z nevarnimi konji pravimo preračunano tveganje. Strah pa je obup, ko nimamo nikakršne kontrole nad situacijo in sabo.

Čeprav se najdejo ljudje, ki mislijo da govorim o gori, ki je previsoka, da bi se vzpeli nanjo. A jaz pravim, da je vse odvisno le od tega, kako visoko se želite vzpeti.

Buck Brannaman (7clinics.com)

Prevod: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.