ČAS

cutting and shit 026

Western kultura in korenine tradicije western konja so v ranch konjih. Rančerji morajo posvetiti dosti časa treniranju konja, da bi le-ta dobro opravljal delo. To so konji, ki (tudi v današnjem času) delajo skozi cel dan, torej v navezi z jezdecem preživijo veliko časa. Dobro izšolan konj pomaga pri vsakodnevnih opravilih in tudi od njega je odvisen rančerjev vsakdanji kruh. Tako „nastanejo“ konji, izšolani do popolnosti, konji, ki svojim lastnikom dobesedno berejo misli in izvršujejo želje, še preden so izrečene, konji, po katerih vzdihujemo tudi mi, na drugi strani luže.

Učenje delovnega konja večinoma poteka skozi vsakodnevna rutinska opravila in to je nekaj povsem drugega kot to, kar vidimo v tekmovalnih arenah. Za tekmovanje mora imeti konj dosti bolj rafiniran trening in drugačen sistem dela. Isti pa ostaja čas. A ko govorimo o tekmovanjih in konkurenčnosti, se stvari znajo obrniti v popolnoma drugo smer. Vsi želijo zmagati. Ko želiš zmagati, včasih preživljanje časa s konjem in njegova blaginja nista najbolj pomembni stvari. Začnemo ubirati bližnjice in zaradi tega trpi edino konj. Mi pa na tak način delamo „konja za kratki rok“.

Spomnimo se dejstva, ki ga znamo ljudje pozabiti oziroma kar prezreti. Niso konji tisti, ki bi od nas zahtevali, da jih jahamo. Naša dolžnost in odgovornost je naučiti jih, da nas sprejmejo kot jezdece. Moramo jim dati vso svojo potrpežljivost in znanje, ker to potrebujejo, da bi uživali v delu. Ni je boljše nagrade kot ta, da konj dela oz. nastopa z ušesi obrnjenimi naprej, ker je srečen. Tak konj ima pred sabo dolgo kariero jezdnega konja. In to je konj, ki zaupa ljudem. Ko nam konji zaupajo, nas imajo tudi radi in nam ta čustva na različne načine v ogromni meri vračajo in izkazujejo.
Tak odnos bi moral biti cilj vsakega, ki ima rad konje.

DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.