Buck Brannaman: Moj pristop

buck brannaman 7 clinics

“Ideja (dela s konji) je, da se poskušaš postaviti v konjevo situacijo. Da se postaviš v njegovo telo in v njegove misli. In poskusiš pogruntati kako on razmišlja in dojema tebe, in kaj bi bilo potrebno narediti, da bi morda imel enako idejo kot jo imaš ti. Trudiš se, da bi sčasoma tvoja ideja postala tudi njegova.
Torej, če razumeš kako konj razmišlja, če razumeš, kako dojema stvari, boš našel način, da se mu prilagodiš, in boš našel pot do mesta, kjer lahko on razume stvari.
Zame to ni trening konja, poskušam doseči, da je konj z mano na nivoju, ko bi lahko rekli, da sva en um in eno telo.
Takšno povezanost lahko iščeš celo svoje življenje, a gre za iskanje dobre stvari. Poskušam spoznati, koliko lahko naredim s konjem brez da postane zaskrbljen. Torej, včasih bodo naredili vajo bolj ali manj fizično pravilno, a bodo malenkost zaskrbljeni. To ni moj končni cilj. To je le nekje na sredini ali šele na začetku poti. Končni cilj je, da vidiš, kaj vse lahko naredi brez težave ali karseda malo zaskrbljen. Gre za proces, kjer se konj in jaz učiva hkrati, a on se uči (vsaj želel bi, da je tako) brez razburjanja; to je moj končni cilj. Torej, moraš delati s konjem pod njegovimi pogoji.
Ne zahtevaš, da bi se ti konj podrejal, moraš biti sposoben prilagoditi se situaciji. Kar ustreza enemu konju, bo morda potrebno prilagoditi, da bo ustrezalo drugemu.
A ljudje se v resnici ne želijo prilagajati, imajo en način, kako delajo stvari in mislijo, da bi se vsi konji morali prilagajati njim. Pa vso srečo s takšnim pristopom. Ne bo deloval.
Ja, včasih želim, da konj prilagodi to, kar počne, ker me to njegovo početje lahko spravi v težave, a oba morava najti pot, kjer se bova srečala nekje na sredini.
To me ne dela boljšega od konja, a tudi slabšega ne. Vso pravico imam biti tukaj, ravno tako kot konj. A tudi on ima svoje pravice. In jaz jih moram spoštovati.”

Buck Brannaman (7clinics.com)

prevod po zvočnem zapisu: DoroTeja

 
Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.