Bob Avila: IŠČE SE … DOBER TRENER

IMG_0050

Izbrati pravega trenerja ni tako enostavno kot na primer prelistati telefonski imenik. Potrebno se je pozanimati, zbrati čim več informacij in obiskati trenerja, preden se odločimo, da ga najamemo.

Nima vsak časa in znanja, da bi šolal konja. Iz tega razloga ljudje najemamo trenerje. A najti kvalificiranega trenerja ni vedno enostavno. Ne samo, da smo zaskrbljeni za dobrobit svojega konja, hkrati želimo tudi dobre rezultate, kot dokaz, da smo se podali v dobro investicijo. Kako torej najti in prepoznati dobrega trenerja?
O tem je odkrito in kritično spregovoril eden najboljših, AQHA Profesionalni konjar Bob Avila.

KJE ZAČETI?
Ko iščemo trenerja, moramo vedeti, v katero smer želimo iti, kaj želimo delati s svojim konjem in kakšno predznanje že ima. Gre za mladega konja, ki je šele začel z učenjem, ali starejšega, že izkušenega, ki morda potrebuje nekaj dodatnega „piljenja“ ali bi se z njim želeli preizkusiti v kaki drugi disciplini? So različni trenerji, ki se specializirajo za različne stvari, ravno tako kot so na primer odvetniki, ki prakticirajo samo ločitve in zobozdravniki, ki se ukvarjajo izključno samo z zdravljenjem parodontoze. Najpomembnejši je trener, ki dela z mladim konjem, zato je zelo pomembno, da izberemo takega, ki bo znal z našim nadebudnežem zgraditi trdne temelje. So tudi ljudje, ki so ozko specializirani (za določeno disciplino), torej je treba misliti tudi na to, preden se odločimo. Videti, ali gre za takšnega trenerja, ne zahteva posebnih sposobnosti. Če v njegovem hlevu srečate samo odrasle, starejše konje, verjetno ne bo najpametneje, da tu „odložimo“ svojega dvo ali troletnika, ki v začetku potrebuje splošno izobrazbo.
Ko si naredimo ožji izbor, je čas, da gremo na tekmovanja in prireditve ter opazujemo trenerje „ s seznama“, kako se obnašajo, kakšni so do strank, kako pripravljajo konje in kako je za konje sploh poskrbljeno. Pri tem se nam niti ni potrebno predstaviti trenerju. Prav tako za mnenje povprašamo ljudi, ki jih srečamo oziroma vidimo, da se gibljejo v bližini. Če ima trener slab sloves ali če se v bližini konjev obnaša neprimerno, se zelo hitro razve.
Preden se dokončno odločimo, obiščimo tudi hlev, v katerem izbrani trener dela. Z obiskom si ustvarimo mnenje o hlevu, si ustvarimo sliko, ali bo naš konj tu varen in kako bo zanj poskrbljeno. Na tak način lahko tudi spoznamo trenerjevo osebje in odkrijemo, ali ljudje, ki delajo zanj, mislijo tudi s svojo glavo.

IZ KAKEGA TESTA SO DOBRI TRENERJI?
Kot prvo mora imeti rad živali, ki jih trenira. Če jih nima in se do njih obnaša kot da so sredstvo za doseganje nekega cilja, ni dober trener. Ne glede na to, koliko zmag je dosegel. Ko k sebi vzamete konja, ki pripada drugi osebi, je kot bi učili njegovega otroka. Torej jih morate vzljubiti, postati morajo vaši prijatelji. Povsem zagotovo vam eni bolj prirastejo k srcu kot drugi, a za tiste, ki jih iz kakega razloga ne morete vzljubiti, je bolje, da jih pošljete domov. Ker, ko pride (in slej kot prej pride) do konflikta med učencem in učiteljem, pridete tudi do točke, ko učitelj ne opravi več dobro svojega dela in učenec se ne bo ničesar naučil oz. odnesel kaj koristnega.
Biti trener pomeni biti osebno in aktivno udeležen v procesu. Včasih vidite trenerje, ki so tako zaposleni z drugimi stvarmi, da konje v treningu jezdijo drugi ljudje, ves čas. Kar ni dobro. Konjska industrija mora biti aktivna in osebna. Dobremu trenerju je vaš konj prvi. Seveda mora balansirati kolikor se le da s svojim zasebnim življenjem, ampak konji so vedno prvi. To je tako, kot takrat, ko ste na primer na poti in se nekje ustavite, vedno boste najprej poskrbeli za konja. Najprej dobi jesti konj, prepričamo se, da je dobro in varno nameščen, šele potem si privoščimo trenutek oddiha in prigrizek. Kdorkoli, ki postavlja svoje potrebe pred konja, ni pretirano dober konjar in v tem je velika razlika. Razlika med dobrim trenerjem konj in med ne preveč dobrim je v tem, da je eden konjar in drugi ni. Veliki trenerji so konjarji. Obstaja veliko ljudi, ki se imajo za trenerje, a niso konjarji.

KAJ PRIČAKUJEMO OD TRENERJA?
Najbrž bo zvenelo podcenjevalno, a želim biti odkrit. Dejstvo je, da je samo eden izmed desetih konjev, če imate srečo, res dober. A jaz to ljudem povem, povem jim, da bomo naredili najbolje, kar zmoremo z njihovim konjem. Vedno povem stranki, da traja približno mesec dni, da ugotovim, kakšen je konj. So konji, pri katerih dokaj hitro lahko ugotoviš, pri čem si, so pa tudi taki, s katerimi moraš skozi cel proces učenja, da šele na prvi tekmi pokažejo svoje kvalitete. Sam sem povsem odkrit do svojih strank. Morajo biti pripravljeni slišati tudi slabe novice in če menim, da je škoda denarja za treninge, jim bom to tudi povedal.
In še nekaj, katerikoli trener, ki ima v hlevu 20 ali več konjev v treningu, ne more pogledati stranke v oči in odkrito dejati, da bo jahal konja vsak dan. Logično je, da mora pri takem številu konj imeti pomoč. Če je nima, nima smisla puščati konja pri nekomu, ki ga po vsej verjetnosti ne bo jahal, ker nima časa. Trener je tudi odgovoren za to, da so ljudje, ki mu pomagajo, ustrezno kvalificirani, na primer mladi ljudje, željni znanja, ki jih trener nadzira.

KAJ SE PRIČAKUJE OD STRANKE?
Plačujte račune pravočasno, vendar pa imate tudi pravico povprašati o postavkah na njemu. Ko konja pripeljete k trenerju, se morata dogovoriti o stroških. Vsekakor vprašajte, koliko kaj stane in preverite, da ni kakšnih skritih stroškov.
Dajte trenerju dovolj prostora, da naredi, kar mora narediti, po drugi strani pa vsega ne pustite v njegovih rokah, kot stranka imate pravico biti vključeni v učni delovni proces vašega konja. Sam nikakor nimam nič proti, če se stranka oglasi in preveri napredek svojega konja, vendar jih ponavadi prosim, da se prej najavijo, ker sem precej zaposlen, tako kot je tudi večina profesionalnih trenerjev.

AQHJ,
prevod in priredba: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.