LARRY TROCHA: Spoštovanje

IMG_VQH_sep15_007web
(Preden začnemo: skozi prispevek se pojavlja izraz »disciplinirati« – vsekakor ne gre za olepševalnico izraza tepsti ali udariti. Konja lahko discipliniramo že s svojim odločnim in doslednim vedenjem, korektnim a nepopustljivim odnosom, predvsem pa s poznavanjem konjeve psihe, govorice konjskega telesa, … in uporabo le-tega pri komunikaciji. op. D )

Ta prispevek je verjetno eden bolj pomembnih, kar sem jih napisal. Ker je sporočilo v njem tako pomembno, upam, da ga boste prebrali večkrat.

Naj najprej poudarim bistvo tega prispevka:
Pri treniranju ne boste imeli nič uspeha, če vas konj ne spoštuje.

Gre za zelo pomemben koncept. Poskusil vam bom razložiti pojem spoštovanja, njegov smisel in prikazati, zakaj je tako zelo pomemben.
Ima vaš konj kakšnega od naštetih problemov?
– se vzpenja;
– brca;
– grize;
– je pretirano navezan na druge konje in ga ne spravite stran od njih;
– se ne odziva na vaše namige in dejstva;
– vas poriva naokoli kakor se mu zljubi;
– se ne ustavi, obrne ali gre v smeri, kamor vi želite;
– ne galopira umirjeno na popuščenih vajetih;
– ignorira dejstva nog;
– ima slabe manire;
– pri ježi ga zelo težko ali pa ga sploh ne morete kontrolirati…
Če ima vaš konj katerega koli od naštetih problemov ali pa je samo težaven pri treniranju, potem vas bodo informacije, ki jih podajam v nadaljevanju, morda postavile na pravi začetek poti. Poglejte, to, kar je vsem naštetim težavam skupno, je, da je KORENINA PROBLEMA v konjevem pomanjkanju spoštovanja do ljudi, ki skrbijo zanj in ga jezdijo. Lastniku konja je morda to težko prepoznati. Gre v bistvu za situacijo, v kateri realna izbira rešitve ne obstaja…
Konj se slabo obnaša, ker vas ne spoštuje. Ne spoštuje vas, ker ga ne znate kontrolirati. Vi pa ga ne morete kontrolirati, ker ima 500 kil in se grdo obnaša….
Gre za začaran krog in težavno situacijo za obvladovanje, če ne veste, kako se je lotiti.
V začetnih fazah se veliko lastnikov konj ne zaveda, da je konj do njih nespoštljiv. Zelo težko prepoznajo tovrstno vedenje. To pa je zato, ker se konjevo obnašanje začne komaj opazno in se postopoma slabša. Stvar spoštovanja je naravni del konjevega instinkta in je povezana z dominantnim ali podrejenim obnašanjem v zvezah z drugimi živalmi. V čredi konj ima vsak član svoje mesto na hierarhični lestvici. Glavni konj dominira nad vsemi ostalimi. Konj, ki je na dnu, zadnji, je podrejen vsem konjem v čredi. Dominantni konj ima spoštovanje podrejenih konj in stvari se vedno odvijajo po njegovo. Podrejeni konji ne uživajo nobenega spoštovanja dominantnih in ti jih vedno preganjajo naokoli. Konji, ki so nekje v sredini, so dominantni proti enim in podrejeni v zvezi z drugimi konji. To je pri konjih naravna stvar. V vseh zvezah in odnosih, v srečanjih in spopadih, bo konj ali dominanten ali podrejen.
Kako konj postane dominanten? Če lahko KONTROLIRA drugega konja in ga prisili, da se umakne njemu s poti. Če lahko kontrolira drugega konja, zaradi svojega vpliva postane podrejenemu konju vodja. Vodilni konj je tisti, ki brca in grize vsakega konja, ki se mu preveč približa in vdre v njegov osebni prostor. Svojo nadmoč dokazuje tudi tako, da se preriva med ostalimi konji, jim vsiljuje svojo prisotnost in vdira v njihov osebni prostor. Uveljavlja svojo moč in kontrolo.
Preberite zgornji odstavek znova. Je namreč ključnega pomena.
Torej, ni vedno največji ali fizično najmočnejši konj dominanten. Včasih gre za majhnega konjička. A vedno zmaga konj, ki ima močno voljo »vsiljevati svojo voljo« drugim.
Ko sem bil še otrok, sem imel majhnega, kakih 145 cm visokega palomino žrebca, ki je prosto tekal z ostalimi konji po pašniku. Kljub temu, da je bil najmanjši, je vladal vsakemu konju v čredi.
Zakaj? Kako? Zato, ker je resnično želel in se je bil za to pripravljen boriti. Vidite, imel je izjemno voljo za boj za zmago. Povsem zanesljivo ni bil najmočnejši konj v čredi. A bil je tisti, ki se je, še preden si »trepnil z očesom«, obrnil in izstrelil nekaj poštenih brc v katerega koli konja, ki se mu ni umaknil iz poti.
Velika večina konj se ne želi bojevati. So bojazljivi že po naravi. Morda znajo dobro blefirati, a ko je treba »razkriti karte«, se raje umaknejo. Torej, katerikoli konj, ki pokaže vsaj malo agresivnosti, je ponavadi zmagovalec.
OK, kako pa se to navezuje na vas in težave vašega konja z obnašanjem?
Torej, če vam je to všeč ali ne, konj vidi odnos med njim in vami na enak način kot odnos do drugega konja. Eden izmed vaju bo glavni in drugi bo podrejen. Normalno je, da bi konj želel biti tisti, ki je glavni. Zdaj, če konj vztraja pri svojem in ga vi ne popravite, ste v težavah. Postajal bo vse bolj drzen in tu se začno težave z obnašanjem. Bodite pozorni, slabo obnašanje se ne zgodi čez noč. Malo po malo se nadgrajuje.
Da bi imeli dober odnos s svojim konjem, morate biti vodilni partner v zvezi. Morate se potruditi, da vas konj vidi kot svojega vodjo. Na tak način boste uspeli pridobiti njegovo spoštovanje, zaupanje in voljo, da vam ustreže.
Kako to doseči? Hja, obstaja dosti različnih metod a dejansko je ena definitivno »prava« in ena definitivno »napačna«.
Ena stran poti je, da ukrepate tako, kot bi to storil drug konj na pašniku – obrnil okoli in »streskal do boga miloga« vsakič, ko bi naredil kaj narobe. Na tak način si pridobite spoštovanje…. in dosežete, da se vas bo pazil. Vendar, s tem načinom postopanja vam ne bo zaupal. Bal se vas bo. (Seveda pa je pri resnično nevarnem konju to vsekakor boljše kot ne storiti ničesar.)
Na drugem robu te poti pa poskusi s podkupovanjem s priboljški ravno tako ne bodo delovali. A verjetno ste poskusili že z obojim in ugotovili, da ste situacijo samo poslabšali.
Da bi si zaslužili konjevo spoštovanje in zaupanje, morate najti pravilno ravnotežje med treningom, disciplino in nagrajevanjem konja, ko vam je pripravljen ustreči.

Vedeti, kako to doseči, je ključ pri preobrazbi vašega problematičnega konja v sanjskega. Takega, kot ste si vedno želeli. Je tudi ključ do vzdrževanja dobrega odnosa z vašim konjem. Ne morem poudariti »spoštovanje in zaupanje« dovolj. Brez tega nimate dobrega konja. Treniranje bo prav peklensko naporno. In vsa opravila okoli njega bodo presneto težka. Tehnike pridobivanja konjevega spoštovanja in zaupanja niso komplicirane in težke. Prav vsakdo jih lahko dela, če ve, kaj mora delati. Konjar mora vedeti, katero tehniko uporabiti pri katerem konju, da bi dosegel dobre rezultate, kako uporabljati določene metode in zakaj so določene metode bolj primerne pri enem in določene pri drugem konju.
Gre za zelo zelo pomembno zadevo pri treniranju konjev. Sam sem zelo dolgo sestavljal in tudi izdal primerno gradivo na to temo, spoštujem pa tudi druge odlične trenerje, kot so npr. Sandy Collier, Lyn Anderson, Les Vogt, … Ne obstaja namreč samo ena tehnika, ki bi bila primerna za vse konje. Potrebno se je učiti, spoznati se z ogromno pristopi in najti tistega, ki ustreza vašemu konju.

Larry Trocha (horsetrainingvideos.com)

Prevod in priredba: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.