Lynn Palm: Sporazumevanje brez besed (2)

Nadaljevanje TEGA prispevka.

Kaj gledamo?
Ušesa
Najprej bodimo pozorni kako hitro ali počasi se ušesa gibljejo. Če se gibljejo hitro, ponavadi to pomeni negotovost, nervozo, zaskrbljenost ali celo nagibanje k paniki. Če se premikajo počasi, je konj bolj sproščen, sprejema okolje, v katerem se nahaja, je zaupljiv in pozoren na to, kar se dela z njim.
Naslednjo gledamo njihovo postavitev. Če ušesi hitro obrne naprej, je konj alarmiran, videl je nekaj kar ga je presenetilo ali pa vzbudilo njegovo pozornost. Počasen premik ušes naprej je znak zaupljivosti, zanimanja, veselja in razumevanja dela. Počasno gibanje ušes naprej – nazaj nakazuje na pozornega konja, ki z zanimanjem skrbno spremlja vse, kar se dogaja okoli njega, spremlja pa tudi jahača na hrbtu in morebitnega trenerja na tleh, skratka aktivno, pozorno in mirno spremlja celotno situacijo okoli sebe.
Drugače je, če ima ušesi obrnjeni samo naprej in ju ne premika. Lahko se dolgočasi, lahko je z mislimi »kje drugje« in ni pretirano skoncentriran na to, kar želimo od njega, vendar še vedno sproščeno sodeluje.
Verjetno najbolj pozorni in previdni smo, ko konj ušesa položi nazaj in ob glavi. To je znak za alarm, saj je očitno, da je resnično jezen ali se upira. Hitra akcija poleganja ušes je bolj ali manj znak za jezo, če pa gredo ušesa nazaj počasi in jih obdrži tako, je večja verjetnost, da mu ni všeč, kako se z njim dela. Bolj dominantnem konju lahko preseda vsakršno delo, ki od njega zahteva poslušnost.

Rep
Rep je absolutno bistven v celotni zgodbi govorice telesa, je pa tudi pomemben element za vzdrževanje ravnotežja. Ko je konj sproščen, zadovoljen in zaupljiv, rep sproščeno leži ob telesu. Gibi repa levo – desno, iz ene strani na drugo, so znak rahle reakcije na nekaj ali nekoga. Morda je moral izvesti nekaj, kar zanj ni bilo tako enostavno, morda je prejel premočan namig in ga je to rahlo vznejevoljilo … Resnično vznemirjenje oziroma nejevoljo pokaže z močnim opletanjem repa od strani do strani, kot bi si stepal muhe, a bolj energično. Razburjen je zaradi tega, kar zahtevamo od njega, težko mu je izvesti zahtevano, in zaradi tega se upira ali se malenkost jezi. Rep, dvignjen v zrak, je znak za opozorilo, da imamo opravka z resnično jeznim konjem. V čredi dominanten konj s takšno govorico odžene stran druge, podrejene konje. Ne smemo pa zamenjati tega z repom, rahlo dvignjenim v zrak, kot pomočjo pri držanju ravnotežja, ali ponosno držo določene pasme, npr. arabskega konja.

Usta, oči,… (se nadaljuje ….)

Lynn Palm za American Quarter Horse Journal

Prevod in priredba: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.