Mark Rashid: Najboljši pripomoček za delo s konji

Trdno verjamem, da najboljše orodje, kar je znano človeštvu, ni tisto, ki se ga lahko plača in kupi. Toliko bolj, ker gre za stvari, ki jih nosimo s sabo vsak dan, cel dan … povedano enostavno, to je človeški um in telo. Če delamo pravilno, nam to orodje pomaga uveljaviti zvezo med konjem in človekom, zvezo, ki lahko preseže karkoli, kar smo doživeli prej. Dejstvo je, da je to orodje tako mogočno, da (omejena samo z mejami realnosti), kar si lahko um zamisli … skozi vajo lahko telo to izvede.

Ključ do vzpostavitve zveze s konjem preko uporabe človeškega telesa in uma je naša sposobnost učinkovito spremeniti informacijo od človeka do konja in potem sprejeti povratno informacijo. V večini primerov so vod za ta prenos podatkov človeške roke, pa naj držijo vajeti, povodec ali pa se jih uporablja za božanje konja po dobro opravljenem delu.

Človeška roka je, sama po sebi, čudovit kos opreme. Ima sposobnost biti nežna kot pero, že čez sekundo pa težka kot železo. Lahko prelomi opeko in potolaži dojenčka. Lahko je inštrument smrti in uničenja ali pa podaljšek prijateljstva in upanja. Ko pridemo do dela s konji, se lahko uporabi za zastraševanje in vznemirjanje, ali pa za pomirjanje in vzpodbudo. Ko govorimo o delu s konjem, je moje trdno prepričanje, da je človeška roka lahko in mora biti orodje za razvijanje medsebojnega zaupanja in razumevanja.

Mark Rashid (markrashid.com)

 

 

Prevod in priredba: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.