Martin Black: Delo z mladimi konji

Iz serije »Vprašajte Martina«.

Vprašanje:
Vprašal bi glede triletnikov, s katerimi se je šele začelo delati … koliko napora lahko prenesejo? In če se dobro odzivajo, jih lahko spoznavamo z vedno novimi stvarmi?

Odgovor:
Koliko je za vas preveč in koliko je premalo? Vsak konj je osebnost zase in eni lahko prenesejo več kot drugi.

Ali ste fokusirani na fizično delo, zaposlitev telesa, da bi prišli do konjevega uma, ali pa ga zaposlujete psihično, da bi prišli tudi do fizičnih rezultatov?

Z drugimi besedami, konje lahko jahamo kilometre in kilometre da jih utrudimo in ko so utrujeni, lahko kontroliramo tudi njihov um. Ali pa jim ponujamo miselne naloge, jim zaposlimo um in tako pridemo do kontrole njihovega telesa.

Lahko jih izzivamo na psihični ravni, a jih ne oplašimo in ne vzamemo poguma. In lahko od njih zahtevamo fizične stvari in jih treniramo, a ne spravljamo v stres.

Veliko mladih konj je v trdem treningu za futuritije, in so med petim in desetim letom že skurjeni. V starih časih so začenjali delo s šestletniki, ker so čakali, da se jim »zarastejo kosti« (okostenijo epifizne plošče). Dresurni jahači tipično ne začno delati pred konjevim četrtim letom. Kakorkoli že, konji, s katerimi se v mladih letih dela manj, ponavadi dlje zdržijo (zdravi).

Tako malo v razmislek,
Martin

Martin Black, martinblack.net

prevod: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.