Martin Black: Disciplina ali neusmerjena energija?

Iz serije prispevkov »Vprašajte Martina«.
Vprašanje: Ima konj problem z disciplino ali ima preveč neusmerjene energije?

Martinov odgovor:
Zelo enostavno je človeku reči: »Moj konj ima problem.« S takšnim odnosom ta oseba minira situacijo, ki bi, namesto problema, z lahkoto bila priložnost za učenje za oba, konja in človeka.
Neusmerjena energija se pogosto označuje kot nespoštovanje ali problem z disciplino; velikokrat pa ne gre za pomanjkanje discipline ampak pomanjkanje pravega usmerjanja. Prevzemanje odgovornosti in sposobnost obrniti situacijo lahko prinese pozitiven izid tako za konja kot za človeka.
Na primer: človek in konj se »navlačita« pri vodenju in rineta drug v drugega. To je zelo pogost scenarij in povsem nepotreben. Konja že tisoče let uporabljamo zaradi njegove moči in inteligence. Ima več moči od nas, zato moramo uporabiti psihološki pristop.
Osebni prostor je konju zelo pomemben in ko to zanemarimo, se lahko razvijejo resne težave. Gre za konjev naravni nagon, zaradi tega v divjini pobegnejo ali se ne pustijo ujeti človeku; enostavno potrebujejo svoj osebni prostor. Če tega ne spoštujemo, povzročimo razvijanje nespoštovanja ali pomanjkanje discipline. S spoštovanjem konjevega osebnega prostora z lahkoto vzdržujemo spoštovanje in disciplino; in konj bo spoštoval naš osebni prostor.
Konja, ki želi po svoje, ko ga vodite na povodcu, pošljite v krog, namesto da poskušate obvladati njegovo energijo. Če stojite, ga enostavno lonžirate, če pa sta kam namenjena, se premikate v smeri potovanja, konj pa naj okoli vas gre v kasu. S takšnim postopanjem »pokurimo« konjevo energijo in čuvamo svojo, z menjavo smeri na krogu in večanjem/manjšanjem kroga pa se konj uči tudi oddaljevati in približevati na namig, med gibanjem.
So ljudje, ki mislijo, da morajo konj discipline naučiti, in so prepričani, da mu jo je treba vtepsti v glavo. Disciplino lahko vsilite, ne morete pa vsiliti spoštovanja. Spoštovanje pripelje do discipline, discipliniranje pa ne nujno do spoštovanja. Konj lahko loči, kdaj strogost prihaja od osebe z mehkim srcem in kdaj od osebe s trdim. Namig osebe z mehkim srcem bo postavil minimalne meje, nujno potrebne, enostavne ter ponudil olajšanje hitro, in konj lahko začuti sočutnost. Po drugi strani pa bo oseba, ki v sebi nosi jezo ali prevelik ego, poetično rečeno, trdo srce, uporabila preveč pritiska.
Če oseba lahko postavi svoj ego in cilje pod konjeve potrebe, se bosta spoštovanje in disciplina zgradila in konj bo voljno dovolil osebi, da usmerja njegovo gibanje. Drži, to je nekaj, o čemer je lažje govoriti in za večino težje prakticirati, a prepričan sem, če ima oseba dovolj upoštevanja, se konj lahko razvije. Z izkušnjami in preudarnostjo osebe ter nekaj fizičnimi sposobnostmi konja lahko pride do zanimivih dosežkov.

Martin Black, martinblack.net

prevod in priredba: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.