Jack Brainard: Preden začnemo trenirati konja

 

thelma 063mala

Skoraj vsako uspešno podjetništvo, pa če gre za posel, usluge, umetnost, igranje inštrumenta ali pa trening konja, mora imeti temelje, cilj.
V našem primeru je cilj vešče izurjen konj. Preden začnemo, si moramo predstavljati končni produkt in delati v smer, da ga dosežemo. Prvo, ali treniramo v smeri one-event specialista, kot je reiner, cuter, roper ali pleasure konj? Ali želimo prijetnega, ujahanega konja, ki zna vsakega malo? Neprenehoma moramo imeti v mislih, kaj si želimo.
Drugo, razporediti si moramo čas, v katerem bomo naredili tega prijetnega konja. Razporeditev časa je pomembna, ker pravilno treniranje konja zahteva čas. Vse preveč navdušencev je pod napačnim vtisom, da je šolanje dobrega konja stvar nekaj mesecev dela. Ta ideja je strašno napačna. Sam mislim, da traja minimalno dve leti, da pravilno izšolaš res ujahanega konja. Razmisli o tem, preden začneš. Ne obstajajo hitro izšolani dobro ujahani konji.
Poleg vsega tega pa moramo vzeti v obzir tudi dejstvo, da mora biti konj treniran redno. Ne more to biti situacija, da bi rekli: „Treniral bom, ko bom le zmogel.“ Konji se primarno trenirajo skozi ponavljanje in imajo relativno kratko zmožnost koncentracije. Torej moramo trenirati znova in znova. Šolanje konja dvakrat ali trikrat na teden je nepremišljeno in, če sploh možno, bo trajalo večno, da konja kaj naučimo. Konji, šolani v rutini, so tisti, ki napredujejo.
Imaš čas? Si ga voljan razporediti tako, da bo imel tvoj konj pošteno šanso? Zapomni si tudi to, da se med šolanjem pojavljajo problemi in ti problemi zagotovo podaljšujejo razpored. Tudi to je treba vzeti v zakup.
Dandanes imamo tekmovanja z velikimi nagradnimi skladi za mlade konje, v prvi vrsti troletnike. Imenujejo se futuritiji in veliko navdušencev želi tekmovati na njih. Ker je futurity vnaprej načrtovan dogodek, mora biti konj pripravljen do določenega datuma. Kaj pa, če je konj bolj počasen na določenih področjih ali se poškoduje oziroma ima težave z zdravjem, ter tako zaostaja? Veliko trenerjev hiti, da bi nadoknadilo izgubljen čas in pritiskajo na konja preveč in prehitro. Rezultat je nepravilno treniran konj, ki se razpade na futuritiju in prejme „enko“ v spričevalo, vse zaradi časovne razporeditve. Veliko ljudi hitro začne kriviti konja, a pravi problem je dejstvo, da z njim nismo delali dosti časa. Razmisli o tem, preden začneš.
Torej, če vemo, kaj bi radi naredili s konjem in če imamo prijetnega prospecta (mlad konj, ki veliko obeta), pa tudi čas zanj, čemu moramo še nameniti pozornost? To je enostavno: trenerjevi sposobnosti.
Vsi vemo, da se zeleni konji in zeleni jahači le redko ujamejo. Včasih, pod okriljem izkušene osebe, lahko začetnik izšola relativno dobrega konja, a mora imeti pomoč. Če si popolni začetnik brez izkušenj, je priporočljiveje začeti s starejšim, varnim konjem in imeti poleg sebe nekoga, ki bo pomagal. Zapomni si, to še ne pomeni, da se ne moreš razviti v dobrega jezdeca, sposobnega izuriti prijetnega konja.
Vsi smo bili enkrat začetniki. Vse, kar rabiš, je čas in inštrukcije. Naštejem lahko nekaj dobrih trenerjev, ki sem jih opazoval od njihovega začetka v poslu in verjemi mi, delali so strašanske napake. O tem se šalimo in smejemo zdaj, a takrat so že mejile na katastrofo. Ne bodi brezvoljen in malodušen, če imaš željo. Vzemi si čas, plačaj ceno, delaj napake a ne odnehaj. To so pravila, po katerih morajo živeti začetniki. Ne pozabi, za začetnike je vztrajnost vse. Hang in there.
Če nisi več začetnik ampak se imaš za dokaj dobrega jahača, bi moral imeti dobro sedišče, biti sposoben galopirati s konjem sproščeno, vedeti za vodilno nogo in pravilno začeti hod, se ne bi smel obešati na vajeti in ne bi te smelo biti strah konja. Morda si že kaj tekmoval ali pomagal pri trenerju. To so definitivno pozitivne izkušnje in domnevam, da si pripravljen zabresti malo globlje. Ne pozabi pa, da je veliko jahačev, ki precenjujejo svoje sposobnosti in podcenjujejo sposobnosti, ki so potrebne za pravilno treniranje konja. Ne pridruži se temu klubu.
Dosti jahačev bo spremenilo svoj začetni cilj, ko bodo začeli s procesom treniranja. Nekateri se bodo odločili, da želijo prijetnega, all-around konja, s katerim bi imeli veliko veselja. Druge morda zamika tekmovalnost, ko jim naraste interes. Vse to je v redu, a zapomni si, začetni koraki so za vse jahače bolj ali manj enaki, kakršen koli naj bi bil končni cilj. Ne glede na tvoje sposobnosti so te stvari nujne.

Jack Brainard: If I Were To Train A Horse, odlomek

prevod in priredba: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.