Ray Hunt: Človekova zveza s konjem

V svojih mislih morate imeti sliko, kaj si želite, da konj postane. Vi ste vodja in lahko poprosite konja, da vas sledi, kot bi plesala. Gre za ritem, harmonijo – želite, da vaše telo in njegovo telo postaneta eno. To je naš cilj. Ne bo vedno v začetku kazalo tako. Vaša ideja bo v začetku najbrž naletela na določen odpor. Povsem normalno je, da bo sprva potrebno malo fizičnega pritiska, a sčasoma boste delali več psihično in čedalje manj fizično. Kmalu bo šlo samo za čutenje, ki bo sledilo čutenju, pa če pride do tega danes, jutri ali pa naslednje leto. Nikoli ne odnehajte z učenjem in prepričan sem, da tudi konj ne bo.
Velikokrat me različni ljudje sprašujejo, koliko časa traja, da »ulomiš« konja*. Torej, še nikoli nisem jahal »zlomljenega« konja, a dopuščam možnost da sem slab konjar. Zdi se mi, da obstajajo boljši načini za delo s konjem, načini, preko katerih konj postane bolj siguren. Vsak dan, ko se kaj novega nauči, ima eno skrb manj, pridobi malo na samozavesti in postane bolj zaupljiv do mene. Zame je to učni proces, ne lomljenje.
Konji se lahko naučijo marsičesa; učenje je povsem enostavno, če ga znamo na pravi način predstaviti konju. Torej, znanje mora priti od jahača do konja. Jahač mora narediti veliko prilagoditev, da ga konj lahko razume. Bodisi da se uči mladega konja ali trenira na višjem nivoju, je ključnega pomena, da smo vnaprej pripravljeni. Navajam v velikem in odebeljenem tisku in zapomnite si: RAZMIŠLJAJTE. Bodite pozorni, pripravljeni, imejte jasno sliko, kaj želite. Zavedajte se, da delate z umom. Dosti ljudi misli, da je „samo konj“, ampak tega konja poganja samostalen um. Ta um ga pripravi, da dela stvari, ki jih želi početi. Ali pa ga mi naučimo stvari, ki jih sicer ne bi želel delati, a čuti, da naj bi jih kljub temu naredil.
Včasih ljudje poskušajo naučiti konja nečesa, kar v resnici ni sposoben narediti. Pomembno je razumeti, koliko konj lahko naredi in koliko lahko mi zahtevamo od njega. Moramo prepoznati najmanjši poskus in sprejeti najrahlejšo spremembo. Dostikrat se sploh ne zavedamo, da se konj trudi narediti nekaj za nas, dokler to ni že opravljeno.
To je kot učenje otroka. Želimo, da bi naš otrok znal napisati svoje ime, ko začne hoditi v šolo – to je naš cilj. In ga bo tudi napisal, takoj, ko bo to zmogel. Najsi je to jutri ali naslednji mesec, saj je pravzaprav vseeno. Najprej mora biti pripravljen na pisanje – mora se pripraviti. Če otrok ni nikoli držal svinčnika, se ga mora najprej naučiti prijeti in pravilno držati ter ga občutiti v roki. Potem začne čečkati in nato delati črte ter krivulje. Počasi nastajajo tudi črke. Kasneje te črke sestavi v besedo. Ne pričakujemo, da bo znal napisati svoje ime po prvem šolskem dnevu. Najprej se mora naučiti tudi sedeti pri miru pri pouku in poslušati učitelja. A od konja pričakujemo takojšnje rezultate. Pričakujemo, da bo preskočil iz vrtca v deveti razred, ali pa kar v srednjo šolo in na fakulteto – brez časa za pripravo, brez uvajanja ali spoštovanja do njegovih misli in čustev. Pogosto se ne potrudimo niti, da bi začeli najprej z učenjem, preden začnemo s treningom. Nimamo ga ne sproščenega ne zaupljivega, psihično pripravljenega, da nas zbrano posluša skozi šolsko uro. Preskočimo vse te priprave, ker smo tako superiorni (večvredni), ali nemarni, ali leni. Ker nismo pripravili sebe, da bi prepoznali konjeva čustva.«

*Zastarel ameriški izraz, ki bi označeval ujahovanje konja je »to breake a horse« – pri nas se (je) uporablja(l) izraz »ulomiti konja«. Zaradi grobosti same besede (to breake v dobesednem prevodu pomeni zlomiti, enak pomen pa ima tudi v angleščini) se izraz v naprednih konjeniških krogih skorajda več ne sliši oziroma je ostal kot opomin na dejstvo, kako ena beseda kratko in jedrnato opisuje nehumane metode na področju dela s konji.

Ray Hunt, Think Harmony with Horses, odlomek

Prevod in priredba: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.