Rocking V kunec po divjačinsko


Idejo sem našla pri Dveh vedno lačnih Italijanih, Antoniu in Gennaru, ko sta na svojem potovanju po Italiji pripravljala fazana.
Posvetilo mi je, da je to odličen način za pripravo tudi morda malo starejše živali, ker lahko poljubno prilagodimo čas kuhanja, moramo paziti le, da je v posodi dovolj tekočine, da se meso ne zažge.

V originalu narejen za fazana je, zelo enostaven in k improvizaciji nagnjen recept, primeren tudi za domačo perutnino, kunca ali zajca.
Torej, kunca narežem na kose, jih posolim, popopram in povaljam v moki.

Stroke česna zdrobim s plosko stranjo noža, čili narežem na koleščke. (Dodajte ga če in koliko vam ga pač ustreza.) Odrežem, oplaknem in popivnam par vejic rožmarina.

Kose mesa na hitro popečem na oljčnem olju, ko dobijo malo barve, po vrhu položim slanino ali panceto, nekaj zdrobljenih strokov česna, narezan čili in nekaj svežih vejic rožmarina.To je prvo poizkusno kuhanje. Naslednjič sem bila veliko bolj radodarna s slanino in izid je bil še boljši 🙂 !


Pokrijem in dušim na minimalni temperaturi 30 – 45 minut pri mladem mesu, če pa gre za malo starejše, vsaj še kake pol ure do uro več. Duši se v lastnem soku, načeloma pa previdnost ni odveč in je dobro vsake toliko preveriti, da ni v posodi premalo tekočine. Če je, se doda malo juhe.

Ko je meso mehko, dolijem kozarec vina in po vrhu na hitro zapečem pod grilom v pečici – še prej pa ven poberem vejice rožmarina, da se ne zažgejo.

Meso se previdno zloži na ogret krožnik, da ima vsak kos nekaj svoje slanine. Dokler se pripravi omaka iz ostanka sokov od pečenja, lahko počaka na dnu priprte pečice (ki je še topla od kuhanja). V posodo se po želji lahko doda mičkeno masla in se vse skupaj pokuha, da odstopijo tudi dobre stvari, ki so se morebiti prijele na posodo. Po želji se precedi ali pa kar pusti s koščki česna in čilija.

Zraven za prilogo pri nas doma postrežem ali polento, pražen krompir, riž, kruhov cmok ali njoke, skratka vse, kar paše prelito z omako.
In ne pozabite na zelenjavno prilogo!

Želite natisniti recept? PDF verzija se nahaja T U K A J !