Ross Jacobs: Zakaj je pomembno biti vodja?

Nisem povsem prepričan, če bom znal razumljivo razložiti moje razmišljanje glede vodenja. Navezuje se na dejstvo, da konji niso sposobni načrtovanja. Živijo v trenutku in kljub temu, da se lahko naučijo povezovati en dogodek z drugim, ne morejo vnaprej oceniti dogajanja, če le-to ni naučeno na podlagi ponavljanja. Na primer, lahko povežejo, da sedlanje vodi k jahanju. Ne morejo pa vnaprej vedeti, kakšno jahanje sledi, bo to ježa po terenu, se bo preskakovalo, ali samo galopiralo v krogu po maneži … razen če vedno, ampak res vedno, počnete samo eno in isto stvar.

A tudi v tem primeru ne gre za načrtovanje, ampak predvidevanje. Ker konji niso sposobni načrtovanja, niso v položaju, da bi prevzeli glavno vlogo in vodili določen dogodek. Če prijezdite s konjem v manežo, mu ne morete ukazati, naj odtrenira nalogo iz dresure, vi pa boste samo sedeli in ne boste delovali nanj z dejstvi. Ne morete ga pripeljati v manežo polno ovir in pričakovati, da si bo sam začrtal in odjahal trening preskakovanja. Lahko poskusite, a konj bo izgubljen in bo taval po svoje – ne glede na to ali ste prisotni ali ne.

Nemogoče je imeti delovno razmerje s konjem, če mu ne predstavite delovnega načrta. V nasprotnem primeru samo nekoristno sedite na njegovem hrbtu in mu nič ne nudite v zameno za to, da vas prenaša naokoli. S tem, ko konju ponudimo načrt, mu ponudimo vodenje. Jahanju damo namen.

Če jezdimo brez kakršnega koli načrta, mu ne ponujamo nikakršnega razloga, zakaj smo ga pripeljali iz boksa ali pašnika. Konji instinktivno navezujejo razmerja z drugimi konji. Razmerje s človekom ni naravno ali nagonsko, mora se ga naučiti. V učnem procesu bi mu morali predstaviti razlog, zakaj smo sploh na njegovem hrbtu, na njemu razumljiv način.

Če imamo načrt, smo odločni in skoncentrirani, vemo, kaj želimo in to začuti tudi konj. Odnos s človekom začne dobivati namen. Ko vstopite v izpust po konja, naj bi vedel, da ste tam zaradi tega, ker je treba opraviti določen posel – pa naj gre za pohajkovanje po terenu ali tekmo ali vleko hlodov iz gozda, ni pomembno. Ena od nalog vodje je, da konju ponudimo smisel in namen v jahanju in to brez načrtovanja ne gre. Če čuti, da ni načrta, je posel brezciljen in odnos nesmiseln.

Ross Jacobs (goodhorsemanship.com.au)

Prevod in priredba: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.