Skromni kruhovi cmoki


Kruhovi cmoki so narejeni po receptu Ivana Ivačiča, prve slovenske (in jugoslovanske) kuharske TV zvezde, rojenega pred 100 leti na Zdolah. In ker del mojih korenin sega tudi do Zdol, je bilo povsem samoumevno, da se je doma kuhalo z Ivačičem.

Njegova kuharska knjiga je še vedno pri roki, saj so v njej ne samo dobri recepti, ampak tudi nasveti, ki vedno prav pridejo, zato se pred kuho dostikrat posvetujem z njo 🙂
Vsem kuharskim knjigam in izkušnjam navkljub je moje delo še vedno podvrženo strogi kontroli 😉 .

Kruhovi cmoki so po eni strani skromna jed iz, dobesedno, ostankov, po drugi strani pa prava zvezda kot samostojen obrok ali odličen spremljevalec oziroma priloga neštetim jedem, mesnim ali brezmesnim. Dobro se zamrznejo in se lahko pripravijo na zalogo, za pripravo pa porabimo ostanke starega kruha, sredico in skorjo, kar je ne samo varčno ampak tudi osveščeno. Po statističnih podatkih se v Sloveniji zavrže čez 60 kg hrane na prebivalca na leto. In spremembe se začno doma, pri načrtovanju obrokov in ustvarjalnosti in kreativnosti v kuhanju s povsem dobrimi ostanki hrane.

Ker malenkost packarije pa le je s pripravo cmokov, ponavadi naredim dvojno maso in jih del zamrznem, posamično na pladnju, da jih lahko po potrebi jemljem iz vrečke, kolikor jih pač rabim.
Tudi zmrznjeni cmoki se hitro skuhajo (sploh če ne delamo prevelikih, moji imajo cca 5 cm premera), nared pa so, ko se dvignejo iz dna posode in priplavajo na vrh kipeče osoljene vode.

Sestavine
½ kg starega kruha
4 dcl mleka
5 – 6 dag masla ali druge maščobe (sama uporabljam maslo, ker se odlično ujame s šalotko)
2 jajci
sol
žlička sesekljanega peteršilja
12 dag moke
2 dag zarumenjene čebule

(op.: Sama raje dodam čisto na drobno sesekljano šalotko, in to tudi kakih 7 – 8 dag, saj med praženjem dodobra »pade skupaj«; v kombinaciji z maslom dobi dobro prepražena hrustljavost in prijeten sladkast okus. )

Na kocke narezan (ali kar natrgan) kruh navlažimo z mlekom, dodamo jajci, na maščobi zarumenjeno čebulo (naj se malo ohladi, preden se prelije po kruhu) in peteršilj ter solimo (in po želji popramo) in premešamo. Pustimo nekaj časa stati, da se kruh dodobra napoji, potem dodamo moko in gladko zmešamo.


Nalašč pustim kak košček skorje malo večji, da imajo cmoki malo teksture, zarumenela šalotka in sesekljan peteršilj pa dodata tako okus kot tudi barvno raznolikost.

Če se zdi masa preveč lepljiva, dodamo še malo kruha, in obratno, če je presuha, malo mleka.

Nič narobe, če je masa malenkost bolj na mehki, lepljivi strani. Sama cmoke oblikujem tako, da iz mase zajemam kupčke z zajemalko, oblikujem v roki in povaljam v moki, da niso več lepljivi. Tako tudi ko so kuhani niso preveč trdi.


»Na pomokani deski oblikujemo cmoke in jih v malo osoljenem kropu skuhamo.
Zabelimo jih lahko z maslom, ali z maslom in drobtinicami, ali pa z ocvirki«, piše Ivačič.
Pri nas jih jemo s kakšno bogato gobovo omako, s kuncem v omaki, pa ob golažu ali raguju se dobro prilegajo, pokapljani z dobrim olivnim (česnovim, čilijevim, …) oljem, posuti z naribanim parmezanom ter nasekljanimi orehi in ob skledi domače sezonske solate so tudi zadosten obrok, možnosti je neskončno.

Pa dober tek iz Rocking V kuhne 🙂