Smernice pri iskanju samo vašega Ameriškega quarter konja

IMG_VQH_2015_0041_vqh

Še pred nakupom naredimo domačo nalogo, da bomo zadovoljni mi in naš novi partner.

Zakaj si želim konja?
Lastništvo konja je lahko nagrajujoča izkušnja, v kateri uživajo ljudje vseh starosti in skozi širok spekter aktivnosti, na tekmovanjih kot tudi rekreativno. Izkušnja se prične, seveda, z nakupom prvega konja. Gre za izredno pomemben korak, ki ga je treba narediti z enako mero izobraženosti kot tudi predanosti. Prvi nakup ponavadi začrta vašo prihodnost na konjskem hrbtu.

Prvi korak k lastništvu konja je vprašanje: »Zakaj si želim konja?« To vprašanje vam omogoči oblikovati, cilj ki, v obratni smeri, začrta okvir vaših želja kot kupec. Za začetek se vprašajte tudi:
• Kaj je moj cilj?
• Želim postati boljši jezdec in povečati svoje znanje o konjih?
• Kakšne vrste aktivnosti bom izvajal s tem konjem?
• Koliko denarja lahko porabim za nakup konja, koliko si lahko privoščim za nastanitev, trening, zdravljenja in transporte?
• Koliko vem o ježi – sem začetnik, bom potreboval dodatne inštrukcije?
• Bom delal s svojim konjem na dnevni, tedenski ali mesečni bazi?
• Koliko časa lahko namenim za hranjenje, oskrbo, učenje, tekmovanja ali terensko ježo?

Različni cilji zahtevajo različne tipe konjev in različne nivoje znanja jezdeca. Če načrtujete izključno tekmovati, se bo tip konja bistveno razlikoval – v nivoju znanja, in, pozneje, v stroških – od rekreacijskega konja. Vaš končni cilj kot lastnik konja je temelj za vašo odločitev pri nakupu.

Ravno tako kot ljudje raziskujejo pri nakupu avtomobila, morate tudi vi narediti vašo domačo nalogo še pred nakupom konja. Na spletu boste našli osnovne informacije o pasmi. Nato obiščite kakšno tekmovanje, delavnico ali tečaj, da si ustvarite pogled na razpoložljive možnosti. Na prireditvi poskusite ugotoviti, koliko dela bi bilo potrebno vložiti, da dosežete svoj cilj. Pogovorite se s prisotnimi rejci ter tekmovalci, da ugotovite, kako je tekmovati v določeni disciplini in ocenite svoje zastavljen cilj, ali je sploh realen. Ko si enkrat začrtate določen cilj, je naslednji korak ocenjevanje svojih sposobnosti kot jezdec. Bi se kategoriziral kot:
• začetnik, z omejenim znanjem o konjih in ježi na splošno,
• jezdec z osnovnim razumevanjem ježe (in znanjem o izbrani disciplini) ali
• izkušen jezdec s precejšnjim znanjem o konjih in konkurenčen v določeni disciplini?

Vaš nivo znanja in izkušenj je pokazatelj kakšnega konja rabite. Za začetnika ali rekreacijskega jezdeca je ujahan, miren kastrat ponavadi najboljša izbira. Vendar pa bi začetniki s tekmovalnimi ambicijami morali poizkusiti najti konja, ki dobro obvlada zahteve v izbrani disciplini, t. i. »starega mačka«. Na primer, če je vaš cilj nekega dne postati soliden tekmovalec v reiningu, je naloga najti starejšega, a zdravega kastrata, ki ima za sabo že vrsto let izkušenj v tej disciplini. Poiščite konja z dovolj izkušnjami, ki vam bo pomagal najprej napredovati kot jezdec, hkrati pa boste z njim lahko tudi nabirali tekmovalne izkušnje.

Ljudje z nekaj več izkušnjami imajo malo več svobode pri izbiri kot začetniki – v tem, da naj bi njihov konj znal pokazati osnovne želene zahteve, lahko tudi podkrepljene z nekaj tekmovalnimi rezultati, a naj ne bi potrebovali konja z vrsto let izkušenj. Vendar naj bi bil vsaj primeren za želeno disciplino ali kazal primeren potencial.

Napredni jezdeci imajo največji razpon pri nakupu konja, lahko se konec koncev odločijo tudi za mladega konja, ki mu še manjka izkušenj, in ga trenirajo. Medtem ko je to lahko zelo pozitivna izkušnja, ko je cilj v celoti dosežen, naj bi se za tak nakup odločali le konjarji z leti izkušenj pri delu s konji.

Kje najti konja?
Nekaj pomembnih korakov pred samim nakupom konja:
• odločite se, kaj želite delati s konjem;
• določite nivo vašega znanja;
• uredite ali najemite primeren prostor za nastanitev konja;
• odločite se, kdo bo za konja skrbel.

Rejec
Eden najboljših virov za nakup konja je rejec. Pri rejcu ponavadi lahko vidite več konj različnih starosti, znanja in karakterjev. Največja prednost sodelovanja z rejcem je, da lahko dobite zanesljiv vpogled o konju. Imate pristop k ostalim konjem, ki so bili tu vzrejeni, priložnost govoriti o prednikih, tekmovanjih, priložnost videti v kakšnem okolju je rasel konj in/ali bil treniran; in možnost primerjati ga z drugimi konji podobnega tipa. Z rejcem lahko razpravljate o prednostih določenih krvnih linij, lahko vam da dodatne informacije o svojem rejskem programu.

Lastnik
Še eden od dobrih načinov nakupa konja je direktno od lastnika. Lastnik vam lahko pove zgodovino konja, njegove tekmovalne izkušnje, lahko vam da koristne nasvete glede treninga in konjevih navad, večina dobrih lastnikov vam bo ponudila tudi možnost večkrat »preizkusiti« konja, preden se odločite za nakup. Ta eden-na-enega odnos pomaga zgraditi naklonjenost med kupcem in prodajalcem.

Seveda pa v tujini lahko konja kupite tudi na avkcijah, sezonskih prodajah na rančih oziroma sejmih, na voljo pa so tudi tiskani oglasniki ali internetni oglasi.

Profesionalec
Profesionalci, kot so na primer trenerji, lahko poslužijo kot agenti potencialnim kupcem. Z razpravo o vaših potreba pri konju in o vaših sposobnostih vam trener lahko pomaga najti konja, ki bi najbolj ustrezal vašim ciljem. Torej je njegova vloga dvojna, pomaga vam najti in oceniti konja, oceni pa tudi vaše znanje in vam da potrebne informacije.

Nekaj vprašanj, ki jih zastavite profesionalcu:
• Kakšne izkušnje imate v konjski industriji?
• Kakšne izkušnje imate v določenih / izbrani disciplini?
• Komu vse ste že pomagali in kakšen uspeh so dosegli pod vašim vodstvom?
• Kako si obračunate honorar?
• Kakšna priporočila imate od drugih profesionalcev?

Če se odločite za profesionalca, ki vam bo po nakupu pomagal pri ježi in tekmovanjih, mu temeljito pojasnite svoje cilje, odkrito pa se pogovorita tudi o tem, koliko si lahko privoščite za konja, hrano, oskrbo, treninge ipd.

Obisk pri rejcu ali lastniku
Ko ste enkrat našli konja, ki bi vam ustrezal, se zopet poskusite držati določenih korakov v nakupovalni proceduri. Če obiskujete kmetijo ali rejca, lastnika ali profesionalca, je dobra ideja začeti s pogovorom s prodajalcem in tako vzpostaviti dober odnos.

Nekaj odličnih vprašanj, ki jih zastavite prodajalcu:
• Koliko je bil konj jahan v npr. enoletnem obdobju?
• Kdo ga je večinoma jahal – trener, amater, otroci?
• Kako se obnaša konj, ko ga po določenem premoru (če je npr. na paši) zopet želite zajahati?
• Kakšno opremo uporabljate?
• Koliko treninga ima konj za sabo in na katerih področjih?
• Kje je konj nameščen (boks, privez)?
• Kako se ga hrani, s čim, kolikokrat na dan?
• Kakega zdravja je bil konj v enoletnem obdobju?
• Je imel konj kdaj težave zaradi kolike?
• Kako pogosto dobiva sredstva proti parazitom in kako pogosto se ga kuje?
• Ali ima konj kakšne grde razvade oz. težave (pajsanje (hlapanje), grizenje, strah pred prikolico/nalaganjem)?
• Kako pogosto gre od doma in kako se obnaša v drugem okolju?
• Kako se obnaša pri striženju, britju, kovanju…
• In najboljše vprašanje: zakaj je naprodaj?

Postopek ocenjevanja
Potem, ko ste sami pri sebi dognali kaj želite in si zastavili cilj ter našli perspektivnega konja, je naslednji korak postopek ocenjevanja. Skozi ta postopek se odločate, ali vam bo izbran konj lahko pomagal pri doseganju zastavljenega cilja – recimo da ocenite »primernost za namen«. Medtem ko je dokaj zanesljivo, da je vsak konj s sprejemljivo zgodovino in uspehi na tekmovanjih »primeren za namen«, bi tudi začetniki morali imeti neko osnovno znanje in razumevanje o faktorjih, ki vplivajo na konjeve sposobnosti in ga uporabiti v postopku ocenjevanja. Kateri so ti faktorji? V grobem gre za tri: konformacija, gibanje in dispozicija (karakter). Konformacija je najbolj pomemben kriterij pri izbiri konja. Izurjeno oko mora videti konju pod kožo, njegovo strukturo, oceniti, ali je zgrajen proporcionalno in uravnoteženo, ali ima korektno stojo in deluje zdrav. Na naši strani lahko najdete kar nekaj prispevkov na to temo.

Gibanje
Gibanje je pomemben kriterij, še posebej, če izbirate konja za t. i. »performance events«, discipline kot je npr. western pleasure, western riding, horsemanship ali reining, kjer se pri nastopu ocenjuje tudi konjevo gibanje.
A tudi za rekreacijskega jezdeca je pomembno, da najdete konja, ki obvlada korak, kas, galop, sprejema namige za vodilno nogo v obe smeri. Konj naj bi se z lahkoto ustavil, ko jezdec izreče »whoa«, in se odmikal pritisku noge. Idealno naj bi konj znal demonstrirati še:
• korak, ki mora biti živahen, dolžina koraka pa primerna velikosti konja;
• kas, ki je skladen, uravnotežen, z očitnim gibanjem naprej;
• galop, naraven, tri taktni hod, pri katerem deluje sproščen in voljan. Konj sprejema namig in menjava vodilno nogo brez večjih težav.

Dispozicija
Verjetno najbolj pomemben in abstrakten pogled pri postopku ocenjevanja je določitev konjevega karakterja. Čeprav je bil Ameriški quarter konj skozi stoletja selektivno vzgojen v dobročudnega in v največji meri poseduje dedno dober karakter, je pri izbiri vseeno treba paziti tudi na obnašanje. Razlog? Medtem ko je konj lahko narejen brez napake in se giblje kot šampion, morda ne poseduje pravilnega okvira karakterja, ki bi v navezi z vami omogočal iztisniti največji potencial.
Oceniti konjev karakter je še posebej pomembno za začetnika. Lahko je prav frustrirajoče jezditi konja, ki enostavno noče sodelovati. Jezdec lahko izgubi zaupanje in se začne bati – konj pa postane zmeden. Pogosto se taki problemi, če se ne poišče profesionalne pomoči, samo še stopnjujejo. Najboljša metoda za ocenjevanje konjevega karakterja je opazovanje njegovega obnašanja pri čiščenju, sedlanju, jezdenju in nalaganju na prikolico. Prodajalčevo mnenje je seveda koristno, vendar pa uporabite svoje oči. Ali konj:
• Stoji mirno, ko se mu približa prodajalec in vi, ali se umakne?
• Si pusti nadeti oglavko, uzdo in brzdo brez težav?
• Koplje, nabija, vleče ali se uleže, ko je privezan?
• Sprejme sedlo?
• Stoji mirno in potrpežljivo, ko se ga zajaha?
• Gre z lahkoto na prikolico?

Kakršnikoli znaki nervoze, nabijanja, brcanja, grizenja ali »negodovanja« pri čiščenju, sedlanju ali nalaganju se smatrajo za hibo oz. napako. Če konj korektno sodeluje s prodajalcem, pa ga poprosite, če lahko omenjene zadeve preizkusite tudi vi.

Naslednje je ocenjevanje konjevega karakterja med ježo. Ali konj:
• Hodi, kasa in galopira ter sprejema namige za hode in menjave vodilne noge voljno?
• Se odzove in ustavi, ko se ga poprosi oz. ko ustvarite pritisk na brzdi?
• Gre v odstopanje (back) brez upiranja in naslanjanja na brzdo?
• Uboga vaše namige ali gre po svoje?

Konjevo obnašanje med ježo je v veliki meri odvisno tudi od sposobnosti jezdeca. Začetnik morda občuti različne oblike upiranja ali izgubo kontrole pri izvedbi prej omenjenih nalog (zaradi svoje nesigurnosti in neznanja), v nobenem primeru pa konj ne bi smel ritati ali delovati, kot da želi pobegniti izpod jezdeca. Idealno naj bi konj izvedel zahtevane naloge voljno, z izredno malo ali brez upiranja brzdi. Kakršnokoli upiranje in naslanjanje na brzdo se smatra za napako.

Če ste začetnik, pa tudi oseba z več izkušnjami, je vedno dobro da imate s sabo izkušeno osebo, ki vam bo pomagala pri izbiri in preizkusu konja. Vprašajte prodajalca, če tudi njemu dovoli zajahati konja. Kot pri vsakem diagnostičnem procesu je tudi tukaj vedno dobro imeti drugo mnenje.

Skozi proces ocenjevanja se je dobro zavedati še nečesa. Zapomnite si, da ne kupujete samo konja, ampak da vas s tem konjem čaka dolgotrajna zveza. Vsak konj ima svojo osebnost in vaš cilj naj bi bil najti konja, ki se bo najbolje ujel z vašim karakterjem. Medtem ko konformacija, obnašanje in gibanje igrajo odločilno vlogo pri konjevi primernosti za želen namen, je končna analiza odvisna od enega preprostega vprašanja: »Kako se ujamem s tem konjem?« Odgovor nedvomno izhaja iz intuicije.

Po nakupu – prenos lastništva (AQHA Transfer Report)
Če je konj registriran pri AQHA, naj bi se vsakršna sprememba glede prodaje oziroma prenosa lastništva zabeležila pri združenju. Dolžnost prodajalca je, da kupcu skupaj s certifikatom o registraciji (rodovnikom) izroči tudi izpolnjeno in podpisano listino o prenosu lastništva (Transfer report). Priporočamo, da kupujete konja direktno od zadnjega lastnika, navedenega na rodovniku. Če oseba, ki vam konja prodaja, ni njegov registrirani lastnik, mora biti polje s podatki o kupcu prazno. Če je listina o prenosu lastništva izpolnjena na ime drugega kupca (npr. osebe, ki je konja prodala vam), le-ta izpolni še eno listino, v kateri prenaša lastništvo iz sebe na vas. V nobenem primeru pa ne črtajte ali popravljajte podatkov, ker bo AQHA zahtevalo ponovne podpise oz. izjave vseh udeleženih v kupoprodajnem postopku (kar lahko povzroči dodatne zaplete, sploh če je konj, ki ga kupujete, prišel iz tujine). Prav tako preverite, da se konj, ki ga kupujete, ujema s podatki, navedenimi na rodovniku (spol, starost, barva, oznake…). Vsi originalni dokumenti se, skupaj s podatki o plačilu in plačilni kartici, potem pošljejo na AQHA v Amarillo, Texas. Strošek plačila prenosa lastništva je stvar dogovora med prodajalcem in kupcem.

Če konj, ki ga nameravate kupiti, še ni registriran (vseeno poskušajte kupiti že registriranega konja), ga mora spremljati vloga za izdajo rodovnika (Registration Application), ki mora vsebovati podatke o konjevih starših, podatke o konju in predvsem podpise lastnika žrebca in lastnika kobile, konjevih staršev. Plačila za registracijo (30$) se podvojijo s 7 mesecem žrebetove starosti (60$) in pri 12 mesecih še enkrat (150$). Do četrtega leta naraste znesek registracije na 500$. To poudarjamo zaradi dejstva, da kupec razume visoko ceno registracije in se bo izogibal nakupu še ne registriranega starejšega konja.

ODGOVORNOST LASTNIKA
Kot lastnik Ameriškega quarter konja je skrb in ravnanje z vašim konjem vaša odgovornost. Skrb in ravnanje z Ameriškim quarter konjem je tako zelo pomembna AQHA, da je zapisana kot važnejša obveza združenja.

Z vsakim Ameriškim quarter konjem na bi se, ves čas, ravnalo humano in dostojanstveno, s spoštovanjem in sočutno.

Stroga pravila, odobrena in uveljavljena s strani AQHA zahtevajo, da so rejci, lastniki, trenerji in razstavljavci neprenehoma odgovorni za dobrobit in humano ravnanje kateregakoli Ameriškega quarter konja, ki jim je zaupan v oskrbo.

Predvsem pa je dobrobit Ameriškega quarter konja najvažnejša, kot tudi nenehen razvoj postopkov, ki zagotavljajo humano ravnanje s pasmo, prav tako pa mora biti pošteno tekmovanje nad vsem drugim.

Zanemarjanje in očitna zloraba Ameriškega quarter konja naj bi se prijavila pristojnim organom, ki so odgovorni za sprovajanje zakonodaje s področja pravic živali. Včasih so živali zlorabljane zaradi nevednosti dobronamernih ljudi, ki enostavno ne poznajo zahtev za prehrano in oskrbo svojih živali. Zato je pomembno vedeti, kako skrbeti za konja, še preden se ga kupi.

Lastništvo konja je nenehen proces učenja. Več kot se naučimo, boljši odnos bomo imeli s svojim konjem.

Po:
A Guide to Buying American Quarter Horses, by American Quarter Horse Association
prevedla in priredila: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.