Tim »The Man of Trail« Kimura: Namigi za treniranje trail-a

Dizajniral sem nekatere najtežje trail proge na najpomembnejših tekmovanjih po svetu. Zdaj vam bom z nasveti pomagal, da boste bolje krmarili skoznje.

Trail je ples, ki zahteva ritem in koreografijo. Vsak dober plesalec ima koreografa in enako bi se lahko reklo tudi za tekmovalce v trailu. Sicer sem najbolje poznan kot dizajner trail prog, a sem hkrati tudi »koreograf in inštruktor plesa«. Moj posel je, da vas naučim izboljšati ritem in uporabiti ga za lažje premagovanje mojih prog.

Moj cilj je, da bi čim več ljudi privabil v sodelovanje na trail tekmah. Želim, da ga vzljubite in se naučite konstantno izboljševati. Da bi to dosegel, zlagam zanimive proge, ki izzivajo jahače, jih pripravljajo do razmišljanja in jih (včasih) tudi nasmejijo. Moj pristop do dizajniranja najtežjih prog na svetu se prenaša skozi način, s katerim pristopam k svojim delavnicam – želim vam dati novo perspektivo na premagovanje te izzivov polne discipline. V nadaljevanju bom pisal o šestih ključnih namigih, ki vam bodo v pomoč pri premagovanju mojih prog.

Začutite glasbo
Glasba je že dolgo pomemben del konjeniških tekmovanj. Davno pred brezžičnimi mikrofoni in bluetooth sprejemom je organist igral glasbo, sinhronizirano s hodi konj, ki so tekmovali. Sam rad dodam glasbo, da vidim povezavo med konjem, jahačem in mojim trail vzorcem.
Živahna pesem lahko postane tempo proge – navdihne vas k nečemu. Začnemo s pred-testom, kjer jahate po progi, da ocenimo, kaj je treba izboljšati. Po vsej verjetnosti pri premagovanju določenih ovir postanete nervozni. Tu pomaga glasba. Skoncentrirajte se na glasbo, sprostite se in nivo zaskrbljenosti se bo znižal, kar bo pomagalo tudi konju, da se pomiri.
Ključni trail namig: najdite pesem, ki vam prinese olajšanje, »igrajte« si jo v mislih ko premagujete oviro, ki vas naredi nervozne.
Uporaba glasbe ima tudi druge prednosti. Na primer, ko trenirate doma, delajte na spoznavanju z ritmom in tem, kako ga uporabiti, v svojo korist, pri premagovanju proge. Sinhroniziranje s prvo kavaleto na progi je pomembno in glasba vam ponudi tisto nekaj manjkajočega. Izberite pesem, ki oddaja dobro energijo in vam omogoča, da imate pravi tempo, ne glede na to, ali trenirate odstopanje v L ali galopiranje čez kavalete, postavljene v kolo. Če niste prepričani, kašen tip glasbe izbrati, si lahko pomagate z mojimi najljubšimi pesmimi za iskanje trail ritma.

Footloose – Kenny Loggins
Honky Tonk Woman – The Rolling Stones
Blurred Lines – Robin Thicke
Mony Mony – Billy Idol
All Sumer Long – Kid Rock
Sweet home Alabama – Lynyrd Skynyrd
You Shook Me All Night Long – AC/DC

Ustvarite »trail kas«
Za premagovanje ovir potrebujete kas, ki vam da višino in dolžino. Tipični western pleasure kas je prepočasen in povzroča, da konji z zadnjimi nogami udarjajo ob kavalete. Angleški kas je predolg in konja je težko postaviti na pravo mesto, težko je ujeti prave dolžine. To pomeni, da potrebujete povsem nov hod: trail kas.
Da bi dosegli trail kas, poskusite z vajo košarkaškega preigravanja, driblanja. Jahate v kasu, prosto roko držite v komolcu pod kotom 90 stopinj, dlan je iztegnjena, roko premikate gor in dol, kot bi driblali košarkaško žogo. To pomaga vašemu telesu iti gor in dol, kar tudi pomaga konju pri pridobivanju višine in konstantnega ritma v kasu.
Gib dol je najpomembnejši del trail kasa, ker konja pripravi da pristane in se stisne v prostor med kavaletama ter ustvari vzmetni skok.
Ključni trail namig: če potrebujete več višine za premagovanje kavalet, potrebujete višjo gor-dol akcijo s prosto roko, da se tudi vaše telo bolj premika gor-dol.
Trail kas je eden najtežjih za jahanje v sedlu (brez ritmičnega dvigovanja), prav zaradi tega gor-dol gibanja, a se ga boste navadili. Ko se boste počutili kolikor-toliko ugodno jahati ga sede, nadaljujte z driblanjem ko prečkate eno ali dve kavaleti. Opazili boste, da ima vaš konj večji in višji zamah. In tudi potem, ko ne boste več vadili driblanja, se potrudite zadržati gor-dol gibanje pri premagovanju ovir.

Vadite »driblanje košarkaške žoge« da boste pomagali konju doseči več višine pri prehodu čez kavalete in hkrati držati enakomeren ritem.

Spustite pogled na cilj
Pri disciplinah kot sta horsemanship in western riding gledate naprej, tam, kamor želite iti. Pri trailu morate pogled spustiti dol, ker ne morete konju povedati, kam želite, da stopi, če ne gledate v to mesto. Uporabite svoje oči, da »ocenite« kavaleto.
Če gledate gor in naprej, boste šli, kamor so se fokusirale vaše oči, v procesu pa boste pospešili, zaradi tega pa bo konj stopil na napačno mesto. To je ravno nasprotno od »ocenjevanja kavalete«.
Ko spustite pogled dol in predse, upočasnite svoj ritem in govorite konju, kam želite da postavi svoje noge. Da bi se naučili ocenjevati kavalete, narišite črte na tla na obeh straneh kavalete in jo potem prejahajte v različnih hodih. Prva črta na tleh je mesto odriva, izhodišče za prehod čez oviro. S tem, ko gledate to izhodišče, govorite konju, da je to točka, kamor mora stopiti in se odriniti naprej za premagovanje ovire. Za lažje ocenjevanje kavalete, preden se ji približate, dodajte opozorilno črto, 0,9 metra za kas, 1,8 metra za galop. Pomembno je, da nadaljujete z gledanjem tja, kamor želite iti vse dokler ne zaključite ovire v celoti. Vidim veliko tekmovalcev, ki udarijo v zadnjo kavaleto v seriji samo zato, ker nehajo gledati, kam gredo.
Ključni trail namig: Če ste začetnik v trailu, si ni treba postavljati celih prog – ali cele ovire – za vajo. Vadite prehod čez eno kavaleto dokler vam ne gre gladko iz obeh smeri. Potem lahko uspešno naučite konja prehajati skozi več kavalet zapovrstjo.

Vzravnano čez kavalete
Povsem naravno je, da se vam telo nagne naprej, ko premagujete kavaleto, še posebej, če imate izkušnje s klasično šolo jahanja. A ko se nagnete naprej v trailu, bo konj pohitel in izgubil zbranost v hodu. In tako nagnjeni naprej konju tudi sporočate, naj gre naravnost na kavaleto, namesto preko nje.
Namesto tega se držite za konjevim gibanjem, da pomagate prvim nogam preko kavalete. Želim, da razmišljate o tem, kako boste sedeli vzravnano, globoko v sedlu, ko se približujete kavaleti.
Ključni trail namig: Enostaven način, da si zapomnite, na kaj morate misliti, je fraza »pole-rock-back« (kavaleta-zanihaj-nazaj), ko greste preko ovire.
Telo vam v pravo pozicijo lahko pomaga dati tudi prosta roka. Položite dlan na rog sedla in z roko odrinite telo nazaj. Tako boste prisilili telo v pravo držo med prečkanjem kavalet. Kasajte čez oviro v tej poziciji. In kljub temu, da se ta vaja izvaja v kasu, si zapomnite, da je pomembno držati se nazaj tudi pri prehodih preko ovir v koraku in galopu, če želite pomagati konju, da je uravnotežen. Ideja za tem namigom je, da pri drži nazaj v sedlu razbremenimo pritisk na prvi del konja, točneje na prve noge. To konju pomaga tudi ostati uravnotežen, ko manevrira preko dvignjenih ovir. Če se nagnete preveč naprej, vas bo konj poskušal ujeti in bo pohitel.

Glasno štetje
Naj vam ne bo nerodno. Če ste začetnik ali izkušen veteran, nikoli niste tako dobri da vam ne bi bilo treba naglas šteti. Razmišljajte o tem kot o neke vrste metronomu, ki vas spremlja med jahanjem trail proge. Uporabite štetje, da najdete ritem pri prečkanju kavalet, ali da pomagate konju, ki ne stoji pri miru pri počasnih manevrih. Pri štetju za držanje ritme je pomembno, da štejete vse dokler stopi še zadnja noga preko zadnje kavalete v oviri. Držati morate moč v zadnjem delu konja, in edini način za doseganje tega je, da imate gibanje naprej, kar ustvarite z enakomernim štetjem. Če imate konja, ki ni pretirano rad pri miru, ko premagujete počasne ovire, npr. odstopanje v L, poskušajte stati pri miru in šteti do deset.
V veliko primerih konj poplesuje in je nemiren zato, ker vi razmišljate preveč za vnaprej in vas poskuša dohiteti. Skoncentrirajte se na štetje in ne razmišljajte, kako naprej – če boste vi upočasnili svoje misli, jih bo upočasnil tudi konj.
Ključni trail namig: Bodite pozorni na to, da boste šteli enako doma, med vajo, kot na tekmi, da boste imeli isti enakomeren ritem.

Uporabljajte svoje krmilo
Držite svojo prosto roko spuščeno, kot pri western pleasure, ali jo držite pri zaponki za pas, ko jahate trail? Nič več tako.
Svojo prosto roko uporabite kot krmilo na vsakem koraku vašega jahanja, krmilo, ki vam bo v pomoč pri vodenju skozi kavalete.
Čeravno ničesar s to prosto roko ne držite, ima še vedno svoj namen. Izkoristite prosto roko v svojo korist tako, da jo držite v poziciji kot pri horsemanshipu, hkrati pa jo uporabite kot bi uporabljali krmilo.
Če držite vajeti z levo roko, vam pri vodenju pomaga desna roka. Ko date desno roko naprej, greste levo. Če jo date nazaj, greste desno. In ko jo postavite v klasično horsemanship držo, ostanete nevtralni.
Ključni trail namig: Pojem krmilo lahko zamenjate z besedno joystick, gre se za to, kako navigirate krmarite skozi progo.
Še en primer uporabe krmila na progi. Odstopanje med kavaletami je ena težjih ovir na progi, zato uporabite krmilo v svojo korist. Porinite krmilo nazaj, da gre konjev bok levo, potisnite ga naprej, da gre konjev bok v desno.

Tim Kimura, iz Oak Pointa v Teksasu, oblikuje vrhunske trail proge za največja tekmovanja na svetu. Ko ni na tekmah, potuje po svetu in ima delavnice, kjer izobražuje jahače vseh nivojev o tem, kako uspešno tekmovati v trailu. Obiščite njegovo FB stran, Tim Kimura: Man of Trail, da kupite njegove DVD-je in izveste več o njem.

Članek v originalu najdete na HORSEANDRIDER.COM

Primer dveh prog Tima Kimure, iz European Championship of American Quarter Horses 2017 © FEQHA

Prevod in priredba: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.