WH Mojstri svojega poklica: Casey Deary

Vse ostroge niso enako narejene. Dolžina kraka ostroge (dolžina nosilca koleščka) je 100% odvisna od dolžine noge. Torej, kadarkoli iščem prave ostroge za jahača, hočem biti prepričan, da ima le-ta priložnost uporabiti vsak del noge (na konju), brez da so mu ostroge v napoto. Z ostrogo konju poudarimo to, kar mu že govori noga. Ostroga NIKOLI ne bi smela imeti kontakt s konjevim trebuhom PREDEN noga ni izkoristila čisto vsake priložnosti, da pošlje signal, kaj od konja želi. Torej, kar želim, da si dobro pogledate je, da, medtem ko Leslie drži peto dol in pritisne celo nogo ob konja, lahko to naredi vse do Ahilove tetive in ostroga se še vedno ne dotika konja! Ko želim uporabiti ostrogo, želim tudi, da pritisnem celo nogo ob konja in potem dejansko dvignem stopalo, s peto gor. Na tak način lahko vzdržujem pritisk noge in še dodam kontakt z ostrogo.
Vse preveč vidim jahačev, ki imajo kratke noge in ko jahajo, se ostroge dotikajo konja še preden se ga dotaknejo jahačeve noge. To je ravno obratno. To je poudarjanje namiga, ki ga sploh še niste dali. Veliko ljudi sploh ne razmišlja o tem, da tudi velikost konja delno diktira dolžino kraka. Torej, če imamo konja, ki ga je kar precej čez trebušni del in mi noga leži ob rebrih, ostroga pa se ga dotika pri vsakem koraku, prav zares potrebujem krajše krake. Če pa imam konja, ki je tanjši in nima tako širokega prsnega koša, da se mi noge pod trebuhom dotikajo, verjetno potrebujem daljše krake. Ti mi pomagajo, da pri dajanju namiga res dvignem samo peto in mi ni treba spreminjati položaja nog.
Torej, v določenih primerih se uporabljajo kratki kraki, spet v drugih pa dolgi. A najbolj pomembno je, da je jahač pozoren na to, kako se konj odziva na namig noge, vse do stopala. Nikoli ne želim, da ostroga pride v kontakt s konjem, če prej nisem 100% signaliziral z nogo, kaj želim. Ne želim konja zbosti po nesreči. Ni šans, da boste izboljšali svojega konja, če mu boste rekli: »Ej, nisem mislil narediti tega, to je bila nesreča.« Konji ne razumejo, da se ga je zbodlo to po nesreči. … »Daj, oprosti mi, začniva znova…«
Konjevo osnovno preživetje (gledano iz njegove perspektive) bazira na tem, da jaz pravočasno popustim, ko se on ukloni pritisku.

Povzeto iz www.westernhorseman.com

prevod in priredba po zvočnem zapisu: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.