KONFORMACIJA KONJA

logo960
Kako dobro oko imate, ko pride do ocenjevanja konjeve strukture, konformacije?
Večina ljudi se pri ocenjevanju konja spravi v lov na napake. Namesto tega naj vam preide v navado najprej poiskati njegove dobre lastnosti. Če začnete z negativnimi, bo vse, kar boste videli, napačno in nikoli ne boste našli konja, kot si ga želite.
O tem preberite v prvem delu:
KAKO DOBRO OKO IMATE?

Osnovni napotki za ugotavljanje uravnoteženosti pri konju (nagib ramena, razmerje med zgornjim in spodnjim delom telesa, razmerje med zgornjim in spodnjim delom vratu, kvadratna oblika boka) so v drugem delu:
OBČUTEK ZA URAVNOTEŽENOST.

Če konj strukturno ni korekten, še ne pomeni, da bo zaradi tega imel zdravstvene težave, po drugi strani pa statistike kažejo, da je večina konjev z zdravstvenimi težavami strukturno nekorektna.
V tretjem delu je detajlno razdelan prvi del konja:
RAZDELANO DO DETAJLOV – PRVI DEL.

Četrti del je namenjen ocenjevanju korektnosti zadnjih nog:
RAZDELANO DO DETAJLOV – ZADNJI DEL.

Razmerja, ki naredijo konja uravnoteženega, so konstantna za celo vrsto, konj, ki ima kolena obrnjena navznoter pa velja za strukturno nekorektnega v katerem koli hlevu. Ko ocenjujemo tip in karakteristike pasme pa ocenjujemo tiste kvalitete pri konju, ki ga resnično uvrstijo v določeno pasmo. To so tiste karakteristike, ki vsakemu takoj padejo v oči, npr. mišice, poudarjene ličnice, atletske sposobnosti… To so lastnosti, ki ločijo ameriške quarter konje od arabcev ali ponokrvnjakov.
Značilnosti pasme Ameriški quarter konj so zajete v petem delu:
ZNAČILNOSTI PASME AMERIŠKI QUARTER KONJ.

V šestem, zadnjem delu o konformaciji, pa preizkusite, ali ste se v prejšnjih prispevkih česa naučili. Ocenite štiri konje, potem pa si pod fotografijami poglejte, kaj o njih pravita strokovnjaka:
UPORABIMO NAUČENO V PRAKSI.

E-knjiga AQHA: Structure in Detail .

Pravilno ocenjevanje uravnoteženosti in strukturne korektnosti ni pomembno samo za sodnike. Izrednega pomena je, da so s tem seznanjeni tako razstavljavci, tekmovalci, še posebej pa rejci. Da se pri svojem delu zavedajo, da konji, ki jih predstavljajo, dosegajo standarde, še posebej zato, ker pasma ameriški quarter konj nima postavljenih norm za delovne preizkuse konj in leži ogromna odgovornost za razvoj pasme prav na plečih rejcev.

Prispevki so povzeti po člankih v American quarter Horse Journal-u in prevedeni z namenom promocije Ameriških quarter konj v Sloveniji.
Prevod in priredba: DoroTeja

 
Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.