Dick Pieper: Partner

IMG_0333 (Sweetsurprise MP, SIQHA Breed Champion 2015, 89%)

Ko izbiramo bodočega (mladega) partnerja (angl. prospect – konj, ki veliko obeta »obetavnež«), moramo dobro premisliti tako o konjevi psihični kot tudi fizični konformaciji. Da bi bil atlet, mora biti najprej izjemen posameznik. Ne glede na to, za kakšno disciplino ali namen (delo, rekreacijsko jahanje, …) gre, konj mora imeti telo, ki je primerno želenemu namenu.
Prvo selekcijsko sito je konformacija (konjeva fizična zgradba) in poreklo. Vemo, da so bile v preteklosti določene krvne linije in kombinacije linij zelo uspešne, konformacijske karakteristike pa zagotavljajo, da imamo atleta, ki si ga želimo.
Posel vzreje tekmovalnih (performance) konj postaja bolj in bolj razvit in specializiran, zato vem, da lahko izbiramo konja glede na karakteristike, ki se dedujejo. Verjetno je najbolj opazna dedna karakteristika obnašanje oz. način razmišljanja. Osupljivo, koliko konj iste družine enako/podobno reagira oz. se obnaša. In ko se zjutraj vstaneš in greš delat s konji, veš, kaj te pri določenem konju čaka.
Ko preverimo rodovnik, linijo, pogledamo konjevo zgradbo in atletske sposobnosti. Je konj zgrajen/narejen, da bo ostal zdrav? Mu bo njegova zgradba omogočala lahko in naravno izvajanje manevrov, ki se bodo zahtevali od njega?
In nenazadnje, želimo konja, ki je imel najboljšo oskrbo, vzrejo. Ne želimo takšnega, ki bi bil izpostavljen (slabemu) treningu in urjenju, zaradi katerega kasneje ne bi zaupal našemu programu in delu z njim.


Konjevo obnašanje oz. način razmišljanja je skupek dednih lastnosti, spremenjen ali dopolnjen s treningom.


Odlično grajen konj bo morda na račun svojih atletskih sposobnosti dobro delal, a odlično grajen konj z močno voljo ima srce, pripravljeno narediti stvari, ki se včasih zdijo nemogoče.


Ključni faktor pri prepoznavi dobro grajenega konja je prepoznavanje uravnoteženosti pri konjevi konformaciji.
Preberite tudi: KONFORMACIJA KONJA!


Strukturno korekten konj lahko dela dobro in z manj možnostmi za poškodbe, zato ima pogosto tudi dolgo kariero.

Dick Pieper, The Language of Horsemanship (dickpieper.com)
Odlomek prevedla in priredila: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.