Buck Brannaman: Doseganje konjevih nog

Edini razlog pripenjanja vajeti (preko brzde) na konjeva usta je, da bi bili z njimi sposobni kontrolirati živost (gibanje) skozi konjeve noge. A žal velikokrat ljudje ne razmišljajo o tem, kaj konj počne z nogami. In zaradi tega ga lahko nenamerno nagradijo, ko le uvije ali spremeni pozicijo glave ali vratu, kar pa nima nikakršne zveze z nogami – ker ne čutijo, kaj le-te počno.
Ko jaz jaham konja, razmišljam čisto »do tal«. Ja, seveda so določene pozicije, v katerih želim da konj nosi glavo, vrat ali trup, a to mora biti skladno s početjem njegovih nog. Tolikokrat ljudje ne razmišljajo, kaj se dogaja na tleh. Ko torej pravim: »Vztrajaj, da prideš do konjevih nog,« to pomeni, da se (manever) zaključi točno tam, pri konjevih nogah. Včasih mi odvrnejo, da konja ne morejo ustaviti. Moj odgovor je, da nič čudnega, ker je konj mogoče spustil glavo ali usločil vrat, ni pa spremenil akcije nog. A jahač je vseeno popustil pritisk. Dejansko mu sporočite: če boš spustil glavo in hodil naprej, bo dovolj, in se ne rabiš odzvati z nogami. Ker ste dejansko pozitivno odreagirali na dejstvo, da ni odreagiral z nogami.
Ne gre za nič takega, kar povprečna oseba ne bi bila zmožna dojeti (v glavi). Je pa res, da je treba imeti občutek in tajming pa tudi biti precizen in tukaj se pokažejo izkušnje, zato se take stvari ne da obvladati čez noč, ampak učenje zahteva svoj čas.

Buck Brannaman (7clinics.com)

prevod in priredba po zvočnem zapisu: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.