Curt Pate: Komaj opazna sporočila

Naučimo se poslušati najfinejšo govorico telesa našega konja

Konji s svojim telesom oddajajo dosti znakov, ki jih je prav enostavno prebrati: poležena ušesa, opletajoč rep, namrgodeno in jezno oko. Pa ste opazovali delo res pravega konjarja? Njegovi konji prej naštetih znakov ne kažejo, to pa je zato, ker on bere najbolj nežna sporočila v govorici telesa – »kaj se je zgodilo, preden se je to, kar se je zgodilo, zgodilo« – kot pravi izrek.

Pogosto gre za komaj opazno spremembo drže. Konjeva glava se dvigne, to pa nam pove, da razmišlja, da bi nekaj storil. Če pri tem še razbremeni prvo nogo, nam govori, da bo tudi krenil, in v katero smer. V kolikor ne želite, da bi odšel, je to vedno bolje preprečiti takrat, ko samo razmišlja o odhodu, preden dejansko odide. Če lahko ustavite problem preden se sploh razvije, je to dosti bolje kot poskušati popraviti zadevo, ko se zgodi.
V dosti primerih smo ljudje tako fokusirani na cilj, da ne vidimo, kaj na skušajo naši konji preko govorice telesa povedati. Tako globoko in enostransko se zatopimo v zadevo, da ne opazimo, da je naš konj napet in nam govori, da ga strašimo.
S siljenjem konja v nekaj, na kar še ni pripravljen, lahko naredimo veliko škode. Izničimo tudi dosti dobrega treninga. Ena najbolj očitnih težav je nalaganje na prikolico. Vedno je dosti časa za učenje nalaganja. Vzemite si čas in poslušajte, kaj vam konj pravi, namesto da čakate zadnji trenutek pred nujnim odhodom in konja ne samo prestrašite ampak s svojim ravnanjem privedete tudi do poškodb.
Ko smo na konjevem hrbtu prav tako lahko čutimo, kaj nam pravi. Lahko čutimo, ali so njegove mišice napete, povsem verjetno bolje kot to nekdo vidi. Kot njegov jezdec naj bi bili najboljši sodnik o njegovem stanju uma.
A za tiste, ki so komaj začeli svoje druženje s konji – pa tudi za druge, bolj izkušene – saj se vedno da naučiti kaj novega: kako se naučimo poslušati, kaj nam pravi naš konj? Kako vzameš navadno sposobnost opazovanja premikanja konjevih ušes in jo izbrusiš v veščino pravega konjarja, nekoga, ki lahko bere konju misli?
Za začetek lahko opazujemo svojega konja na paši, ko komunicira z drugimi konji. Če je dominanten konj, kako to izraža drugim konjem? Ali, če je nižje na hierarhični lestvici, kako se odzove, ko se mu približa višje rangiran konj? Opazujte, kako se zbere, preden se premakne. Morali bi videti, da se mu čisto malo dvigne viher in spodvije zadnji del, ko se pripravi za odhod.
Učite se lahko tudi z opazovanjem drugih ljudi, ko jahajo, pa naj gre za boljše ali slabše jezdece, kot ste vi. Naslednjič, ko jezdite v skupini, bodite pozorni. Lahko predvidite, kdaj se bo konj premaknil? Je njegov jezdec reagiral prepočasi? Učimo se tudi iz napak drugih.
Sam sem se naučil veliko iz svojih lastnih napak. Ko sem ustvaril problem s konjem, sem se moral naučiti, kako ga popraviti. V očeh nekaterih naj bi me to naredilo za dobrega trenerja – ker pač znam popravljati probleme. A vedno si želim preprečiti, da do njih sploh pride.
Naučil sem se, da je pomembno opazovati konja kot celoto. Če preveč pozorno opazujem njegova ušesa, lahko spregledam prenos teže prve noge, ali obratno. Da bi sprejeli celo sporočilo, ki nam ga pošilja konj, moramo gledati širše.
In, ko sprejmemo sporočilo, smo naredili nov korak na poti k boljši konjski osebi.

Curt Pate (curtpatestockmanship.com)

Prevod in priredba: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.