Buck Brannaman: Razbremenitev

Pri ljudeh je tako, da, če nekomu predstaviš veliko informacij v kratkem času, se bo zaprl, odklopil, ker bo preobremenjen. Vsakemu se je najbrž zgodilo kaj podobnega ko smo bili v šoli. Morda kak učitelj ni bil učinkovit, ni imel pravega občutka, in je samo razlagal in razlagal in vas preplavil z informacijami. Ni bil pozoren, ali dohajate, jih sprejemate in vi ste se kar odklopili, mislili ste si, lej, to je nekaj, za kar sem precej siguren, da ne bom zmogel. In o takih stvareh moramo razmišljati tudi pri delu s konjem. Če mu predstavimo preveč stvari v prekratkem času, se bo zaprl in ne bomo mogli narediti ničesar.
Na začetku, s konjem, ki prav zares nima ideje, kaj želite, morate biti sposobni preiti od pritiska do razbremenitve, kar je v tem primeru čisto nič pritiska. Prav zares ne gre za nedorečen pojem, le ljudje ne želijo poslušati ali pa ne želijo popustiti. Pravijo pa, da so popustili. Torej, če iz 30 kilogramov pritiska na konja zmanjšate na 20 kilogramov, to ni razbremenitev. Lahko najdete kakršen koli drug izraz, da to opišete, a nismo v sivem področju, enostavno niste razbremenili oz. popustili pritiska. Razbremenitev pomeni točno to kar je, nič pritiska.
In ta popustitev pritiska, absolutna tišina med konjem in človekom, je edini način, da se mlad konj lahko nauči. Ko postaja konj naprednejši, bolj izšolan, je fizična količina pritiska, ki ga nekdo, recimo, uporabi na vajetih, sčasoma vse manjša. Manj fizičnega pritiska je treba, da se konj odzove, torej je tudi razbremenitev bolj subtilna. Vedno obstaja, a je bolj subtilna, fina. Na začetku pa je treba pretiravati s popuščanjem, da je konju kristalno jasno, da je absolutno nekaj naredil prav. Morate se naučiti, da razbremenite, spustite. A če nimate neodvisnega sedišča, če nimate dobrega ravnotežja in samozavesti, da lahko jezdite brez da se držite na konjevih ustih in vajetih za ravnotežje, hja, boste našli vsak možen izgovor na tem svetu, zakaj niste razbremenili pritiska.
To je eden glavnih načinov komuniciranja s konjem, da mu poveste, kaj želite od njega. Seveda pa razbremenjujete tudi pritisk vaše noge, ko konja poprosite za odziv. Za hode vstran ali naprej morda uporabite fizični kontakt z nogo in ga morate potem popustiti. Pritisk mora iti stran. Karkoli je že bilo tisto, kar je motiviralo konja, da se odzove, mora prenehati, da konj razume, kaj ste želeli od njega.
Torej, vse dokler vas razume, je to vse, kar je v resnici pomembno.

Buck Brannaman (7clinics.com)

prevod in priredba po zvočnem zapisu: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.