Craig Cameron: Disciplina

0015

Konja discipliniramo zato, da si pridobimo njegovo spoštovanje. Če vas konj poriva okoli, vdira v vaš osebni prostor ali vas poskuša uščipniti, je pomembno, da ga disciplinirate.

Če bi to počel drugemu konju, postane dominanten (ga nadvlada) ali pa se nauči spoštovanja. In ker si ne želite dominance svojega konja nad vami, morate pridobiti njegovo spoštovanje.

Zapomnite si: Konji se bojijo predatorskega (napadalnega) obnašanja. Morate biti odločni, a ne želite konja prestrašiti s pretiranim discipliniranjem, ali povzročiti, da postane plašljiv in preobčutljiv. Ne želite kaznovati konja. Želite ga disciplinirati na način, da bo konj to razumel.

Po vsej verjetnosti boste morali večkrat uporabiti disciplino, da spomnite konja, a doslednost se splača in sčasoma se bo naučil, da nas spoštuje. Ne cepidlačite, ne znašajte se nad konjem. To samo poslabša problem. Ko konj naredi napako, ga popravite in nadaljujta, pojdita naprej. Na tak način postanete njegov vodja in prijatelj.

(odlomek iz knjige C. Cameron: Ride Smarter)
Prevod in priredba: DoroTeja

 

 
Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.