Kelli Neubert: Zakaj prodajaš tega konja?

Original article on Western Horseman page: Why Would You Sell That Horse?

Ste že kdaj kupili konja z namenom, da ga boste prodali naprej?
Sama sem. Velikokrat, znova in znova. In povem vam, nikoli ne gre na lažje.
Razen če prodajam konja, ki se ne vklaplja v naš program in mu zaradi tega postavim nižjo ceno, verjamem, da je prodaja dobrega konja proces, v katerega si brezpogojno cel vključen (in ni vedno enostaven). Pa če si imel istega konja pri sebi 15 let ali pa če na teden, vsak teden, v štali obrneš njih 10, razumem prizadevanje povezati konja, ki ga prodajaš, s pravo osebo. Poskušaš ravnati pošteno in odkrito. Žival oceniš primerno in že vnaprej veš, ali imaš fiksno ceno ali pa si pripravljen na ponudbe.
In potem pridejo radovedneži, ki samo mešajo zrak, pa neodločneži, ki se vedno znova vračajo in ogledujejo, in seveda takšni, ki so že v štartu prepričani, da jih želiš prepeljati žejne čez vodo.
Razumem dvome in nezaupanje in povsem zagotovo razumem željo po zagotovilu, da bo kupec opravil pameten nakup. Vsi moramo biti previdni in dobro obveščeni, ko iščemo svojega naslednjega partnerja za ježo.
A malo sem že naveličana mnenja, da je vsakdo, ki prodaja spodobnega konja za pravo ceno, pokvarjen kšeftar. Dejstvo je, da obstajajo sleparji, ki oglašujejo pokvarjenega konja za otroku prijaznega doma vzrejenega ponija, a vaš posel je, da te ljudi prepoznate vnaprej in se jih izogibate kot kuge.
Lahko vam samo povem iz svoje perspektive o procesu in upam, da pomaga vam, potencialnemu kupcu, razumeti od kod veliko nas, občasnih prodajalcev konj, prihaja.
Velikokrat se nas, skeptično, vpraša: “Če je ta konj res tak, kot pravite, da je, zakaj, za boga milega, pa ga potem prodajate?!”

In tu je moj odgovor.
Prodaja konja je vedno težka osebna odločitev. Produkt, ki ga dajem na tržišče, je bil specialno fino uglašen in negovan ravno za to. Včasih mi vzame leta, da konja pripravim do točke, na kateri sem ponosna, da ga prodam v nov dom. Včasih je pripravljen za preprodajo v trenutku, ko ga kupim.
Moj konj ni naprodaj zaradi tega, ker bi kaj naredil narobe, ampak zaradi tistega, kar dela dobro. Ko sem ga kupila, sem v mislih imela njegov potencial za prodajo. Na skupni poti sem spoznala njegov talent in osebnost in upam, da sem mu pomagala potovati v pravi smeri. Skozi ta proces me je ogromno naučil in upam, da se je tudi on tu in tam naučil česa od mene. Zaradi mojih navad in izkušenj (ali včasih pomanjkanja obojega) sem težila k ustvarjanju blagega, krotkega, zaokroženega posameznika, ki je uporabniku prijazen in hkrati prijeten.

Konj je v moj program izbran zaradi njegove konformacije, gibanja, osebnosti in rodovnika. Ne bom kupila poškodovanega konja in odklanjam že samo pomisel, da bi zavestno prodajala takega. Če sem vesela, ko odhaja, ponavadi pomeni, da ni bil take vrste konj, za katerega sem ponosna, da sem ga prodala. Če je plašljiv ali nezaupljiv, bo njegova cena to tudi odražala. Če ima postavljeno visoko ceno, je tega denarja po vsej verjetnosti vreden. In dokler ni v rednem programu kontrole in vzdrževanja kopit, zob, teže in splošnega zdravstvenega stanja, se ne počutim dobro, da bi ga poslala ven, v svet. Ker, veste, kot prodajalec, je moj najvišji cilj pri kupovanju konja za preprodajo, da bom njegov (prehodni) dom pred stalnim, za vedno domom. Želim, da naslednji lastnik uživa z njim do upokojitve. Rada vidim fotografije mojih konj, kako uživajo in so ljubljeni v svoji novi družini. Dobro mi dene, ko vem, da sem imela svoje prste zraven ustvarjanja srečne zveze med konjem in jahačem.
Seveda, prav pride, da hkrati zaslužiš še nekaj denarja in uživaš skozi proces, a ko je vsega konec in je moj konj zvezda na facebook strani nekoga drugega, pogosto pogrešam tega svojega partnerja in prijatelja. Všeč mi je bila njegova osebnost in cenim izkušnje, ki sva jih delila. Moj največje upanje ob slovesu s konjem je, da boš ti, kupec, cenil njegove domislice in bosta odlična v katerikoli smeri bosta odšla.
Ker, ves denar na stran, skrajna nagrada pri prodaji konja v njegov za vedno dom je, da sem blagoslovljena s priložnostjo, da grem to vse delat še enkrat.

Kelli Neubert za Western Horseman

prevod in priredba: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.