KRUH V ENI URI


Daljši kot je dan, manj časa imamo pri nas na kmetih, zato tokrat v Ranč Kuhni objavljamo enostaven recept za dober kruh, od priprave pa do vročega iz pečice v eni uri. Pripravljen in pečen je hitro, vendar nič manj okusen kot klasično vzhajani hlebci in štruce.
Večina kruha, ki ga pojemo, pride iz domače Ranč Kuhne, in včasih se kar malo mudi, zato je ta hiter recept zlata vreden. In dejansko tako enostaven, da se znajde tudi čisti začetnik.

Komplet merilnih skodelic in žlic je definitivno eden najbolj uporabljanih asistentov v naši Ranč Kuhni, ker pa jih, razumljivo, nima vsak, so v oklepajih tudi grami in mililitri.

6 skodelic (cca 750 gramov) večnamenske moke (lahko kombinirate tudi s polnozrnato moko, a največ do 2 skodelici oz. 250 gramov, in podaljšate čas vzhajanja na 25 minut)
2 žlici (2 zavojčka instant kvasa
2 žlici (30 gramov) sladkorja
slaba žlica ( 10-12 gramov) soli
2 skodelici (500 ml) tople vode (malo pod 50°)
2 žlici (30 ml) oljčnega olja

Leto 2020 je bilo usodno tudi za moj zvesti mikser, poročno darilo izpred 27tih let. Omagal je, nadomestila pa ga je težka rdeča zver, od katere pričakujem dobro sodelovanje vsaj toliko časa kot z njenim predhodnikom.

Torej, v posodi stoječega mikserja zmešaš moko, kvas in sladkor. Počasi dodajaš vodo (ne vso naenkrat, morda ne bo vsa potrebna – ali pa jo bo treba še dodati – različne vrste moke rabijo različno količino vode) in oljčno olje ter sol. Ko se sestavine združijo v gladko, lahko še rahlo lepljivo testo, pusti mešati še kake 4 minute. Postrgaj kljuko mikserja in posodo, oblikuj testo v kroglo, vrni v posodo, pokrij s kuhinjsko krpo in na toplem pusti vzhajati 15 minut (25, če testo vsebuje polnozrnato moko).

Če mesiš testo na roke, v veliki posodi ali deski za gnetenje zamešaš se sestavine in gneteš kakih 8 minut, oblikuješ v kroglo in ravnaš enako kot je zapisano zgoraj.

Po zaključku vzhajanja nežno preloži testo na pomokano površino in razdeli na dva dela. Lahko jih pečeš v modelih (sama jih premažem z maslom) ali pa na pekaču, na podlogi za pečenje ali peki papirju. V tem primeru jih daj dovolj narazen (10 do 15 cm).

Kakorkoli, oblikuj ali podolgovati štruci ali pa okrogla hlebčka, nežno položi na pekač in zareži dobrega pol centimetra globoko, da bo med peko lahko izhajala para. Če zarežeš premalo, kot se včasih zgodi meni, znajo hlebčki še malo počit. A niso nič manj dobri. Lahko še malo potreseš z moko, ni pa obvezno. Priporočljivo pa je, če je testo izpadlo malo bolj lepljivo, drugače zleze skupaj – in potem, ja, spet poči po svoje.


V tem hlebčku je skodelica polnozrnate pirine moke in je vzhajal 25 minut, uspelo pa mi ga je tudi lepo zarezati 🙂

V HLADNI pečici postavi eno rešetko na čisto spodnji položaj, drugo, z modeloma (oziroma pekač s hlebčkoma) pa na sredino. Na spodnjo rešetko daj posodo (ponvico, tortni model ipd.) in vanjo nalij kipečo vodo, zapri vrata in prižgi pečico na 205°, na nastavitev, ki jo običajno uporabljaš za peko kruha (zgornje in spodnje grelo, spodnje grelo in ventilator …).
OBVEZNO se peka prične s hladno pečico!

Po originalnem receptu se kruh peče 40 minut, kar je po mojih izkušnjah ( z mojo pečico pač) malenkost preveč. Sama si naravnam kuhinjski timer na 30 minut, preverim stanje in ponavadi takrat ugasnem pečico ter pustim štruci v njej še kakih 5 minut. Skorja naj bi bila temno rjava in čvrsta na otip.
Ohladim na rešetki, če je seveda čas, če pa se mudi, se ga kar razlomi in poje še toplega.
Povzeto po »One Hour Bread« www.foodiewithfamily.com.

Želite natisniti recept? PDF verzija se nahaja TUKAJ: KRUH V ENI URI.