Lynn Palm: Sporazumevanje brez besed (1)

Osnovni pogoj pri našem prizadevanju, da bi razumeli, kaj nam konj sporoča, je poznavanje konjskega vedenja. Zavedati se moramo, da je konj po naravi plen, zato je njegova instinktivna reakcija bežanje od tistega, česar se boji. Njegov moto je: »Najprej beži, potem razmišljaj.« Dosti ljudi konja zaradi takega obnašanja kaznuje. A namesto kaznovanja ga moramo razumeti. Naša dolžnost in odgovornost je, da se naučimo, kako z danim delati in kontrolirati takšno obnašanje. Zapomnimo si, dostikrat se s pravilnim treningom določene stvari minimizirajo, nekatere stvari pa nikoli ne moremo »odpraviti«. Nagon je pač močnejši. Zelo močan je čredni instinkt. Vedno moramo biti pripravljeni, da bo konj raje kot z nami s čredo konj, pa naj bo to doma, ko se učimo, na terenu in tudi v maneži, na tekmovanju. Vendar pa so v čredi konj pravila postavljena trdno in položajna lestvica je točno določena. Če se pravila ne spoštujejo, so kazni takojšnje in učinkovite. Ko se torej konj odmika od trenerja, je to znak spoštovanja, enako se obnašajo v čredi. Konj, ki želi biti dominanten, pa osebnega prostora trenerja ne priznava, se rine k njemu in hodi preko njega.

Velik del razumevanja je vedeti kako konj govori z nami. Sporoča nam stvari preko ušes, oči, ust, repa, kože. Brati konja torej pomeni raztolmačiti si, kaj nam govori s svojim telesom.

Pogosti problemi:
Najpogostejši problem napačnega razumevanja oziroma napačnega razlaganja določenega konjevega obnašanja ima za posledico to, da ljudje reakcije ožigosajo kot neposlušnost, upiranje ali nespoštovanje, namesto da bi si vzeli čas in ugotovili za kaj v resnici gre. Včasih se konj dejansko upira treningu, dostikrat pa se pod tem obnašanjem skriva kak tehten razlog.

Kaj storiti?
Najprej se moramo naučiti razumeti konja in spoznati njegovo obnašanje preko dela na tleh. Ko smo v sedlu, je že malo pozno. Delo na lonži ali prosto v maneži je najboljši način, da vidimo njegove odzive na določeno stvar, da vidimo kaj razmišlja in kako reagira na namige, ki mu jih dajemo. Vzemimo si čas, uporabimo svoje oči, da določimo in ocenimo konja. To počnemo tudi v sedlu, vendar ne vidimo vsega tako jasno kot takrat, ko delamo na tleh. Če lahko precizno kontroliramo konja na tleh, vidimo kaj potrebuje in kakšen je njegov nivo razumevanja. To nam pomaga tudi kasneje, ko smo v sedlu. Boljše poznavanje našega konja pomaga tudi nam vzdrževati bolj pozitiven odnos.

Kaj gledamo? (se nadaljuje ….)

Lynn Palm za American Quarter Horse Journal

Prevod in priredba: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.