Martin Black: Noče na prikolico!

Iz serije prispevkov »Vprašajte Martina«.

Vprašanje: Prosim vas za nekaj nasvetov, kako naložiti konja na prikolico.

Martinov odgovor:

V osnovi imamo dva pristopa. Prikolico lahko naredite kot zanimiv in prijeten prostor tako, da konja nanjo vabite s hrano in priboljški, dokler ga pač ne dobite gor.

Ali pa uporabite alternativni pristop in situacijo zastavite tako, da mu bo uhajanje od prikolice neprijetno, v njeni bližini pa prijetno.

Princip je enostaven, izvedba pa je umetnost.

Ko se približujejo prikolici, naj bo vse mirno in udobno. Ko se upirajo, jim dovolite, da odidejo, a hkrati naj bo to za njih »neprijetno« na način, da jih pripravite, da premikajo noge (op. p. naložite jim dodatno delo). Ko se postavijo v pozicijo, da bi se vrnili proti prikolici, naj bo okolje spet udobno. Prikolico morajo videti kot olajšanje tolažba od nevšečnosti, ki jih zadane, ko želijo oditi.

Ko to nekajkrat ponovite, bodo videli prikolico kot prostor, kamor lahko pobegnejo pred neugodjem in bodo šli voljno nanjo. Ne pohitevajte, če se ogledujejo ali poskušajo razmišljati o prikolici. Ko pogledajo stran ali poskušajo stopiti proč, pa to naredite neugodno. (Posnetek (VQH) se navezuje na zadnji odstavek.)

Martin Black, martinblack.net

prevod: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.