Počasi pečena goveja rebrca

Povzeto po receptu Gordona Ramsaya.

Kakopak, spet govedina in vino. A pač odlično pašeta skupaj. Gre za večkrat preizkušen recept s samo nekaj sestavinami in zagotovljenim uspehom. Preprosto in dobro, kar ostane, pa se brez težav zamrzne in je odličnega okusa tudi pogreto.

Cela rebra so absolutno prevelika. Morajo biti prerezana na pol, da so krajša, kose pa režemo tako, da ima vsak po dve kosti, morda se kak končni kos lahko prešverca tudi s tremi.
Starost mesa ni pomembna, pri počasnem kuhanju se še tako žilavo meso še tako “poceni” kosa zmehča in na koncu stopi v ustih. Prilagoditi, predvsem podaljšati 🙂 je pač potrebno čas kuhanja.

Potrebujemo cca 6 kosov (kratkih) govejih reber.
1 ogromno glavico česna ali kakšne tri, štiri normalne, domače, če so res drobne, pa še več.
1 veliko žlica paradižnikovega koncentrata.
Steklenico rdečega vina (ne vrhunskega, a vsekakor … pitnega 😉 ).
Sol, poper, olivno olje.
Cca liter jušne osnove.

Vzemite posodo, ki je primerna tudi za v pečico. Če ima ustrezen pokrov, toliko bolje, če ne, boste meso pač pokrili s folijo.

Meso posolite, popoprate in hitro z vseh strani opecite v pekaču, na malo olivnega olja – na štedilniku. Najprej kose položite v pekač tako, da je kost navzgor. Proti koncu opekanja dodajte česen, s prerezano stranjo navzdol.
Če imate res velik česen, ga prerežite na pol. Manjše glavice lahko samo čisto malo odrežete spodaj, da česen lahko vpije omako. Nič hudega, če gre pri tem glavica širom, tako ali tako jih na koncu zmečkate.

Potem dodajte tudi veliko žlico paradižnikovega koncentrata. Da bo razvil pravi okus, ga je treba malo pokuhati, preden se ga zalije s tekočino.

Dolijte rdeče vino, do pol višine rebrc. Naj rahlo brbota, dokler se ne zreducira na polovico.

Nato dolijte še jušno osnovo. Najbolje govejo, a tudi piščančja je v redu. Nalijte je toliko, da kakih 2.5 cm mesa še gleda iz omake.

Ko zakipi, pokrijte pekač in dajte v ogreto pečico, na 160 do 170 stopinj, za cca 2 uri in pol. Kipeti mora čisto počasi, zato preverjajte in ustrezno prilagajajte temperaturo. Enako velja za čas kuhanja, starejše meso bo potrebovalo več časa. Preverite, da je tako mehko, da bi ga lahko dali širom kar z vilicami.Ko je končano, zložite meso na pladenj, v pekaču pretlačite česen in pokuhajte na štedilniku, da se omaka še malo zreducira, če deluje redka. Rebrca za ta čas pokrijte s folijo, da ostanejo topla.
Omako bi sicer čez cedilo lahko prelili v kozico, hkrati pretlačili česen in pokuhali v kozici. Lahko pa si prihranite pomivanje enega kosa posode in omako čez cedilo prelijete po mesu direktno iz pekača.

Priloga?
Pražen krompir, božansko.
Paše tudi riž, kruhov cmok, njoki, široki rezanci, …. Ali pa kos kruha. Pa skleda motovilca.

Poglejte tudi, kako rebrca pripravi G. Ramsay, postreže jih z odlično prilogo, šampinjoni s špehom/panceto :)!

CelebChefCooking – Slow Cooked Beef Short Ribs – Gordon Ramsay from Celeb Chef Cooking on Vimeo.

Želite natisniti recept? PDF verzija se nahaja TUKAJ.