Craig Cameron: Nabirajte izkušnje

040

Pomembna stvar v konjevem šolanju je vodenje na različne kraje. Temu pravim nabiranje izkušenj.

Če ne odpeljete konja na različne kraje in ga izpostavite različnim okoljem, vonjem in zvokom, različnim terenom, drugačnim manežam, vaš konj niti približno ni tako ujahan, kot si mislite.

Doma imate lahko občutek, da jezdite najbolj ujahanega konja na svetu, a ko ga pripeljete nekam na novo, boste morda pomislili, da nima dneva pod sedlom. Ko se moj konj začne v redu odzivati na dejstva in imam občutek, da imam nekaj kontrole, ga želim voditi na različne kraje. Ko ga lahko uvijem, ga lahko obrnem; ko ga lahko obrnem, ga lahko ustavim. Želim, da greva v korak, kas in galop lepo na popuščenih vajetih. Ko vse to znava, ga odpeljem do drugega ranča, ali greva na žigosanje, ali na terensko ježo ali na rodeo ali na tekmo. Ko se čutim varnega in ko imam kontrolo, sem pripravljen, da greva naprej. Dam mu delo, zaposlitev, in vodim ga na različne kraje, zato bo napredoval hitreje in bo bolj zadovoljen, srečnejši kot bi bil brez zaposlitve.
045
Toliko se ukvarjamo s konjem na fizičnem nivoju, nikakor pa ne smemo pozabiti njegovega uma in čustev. Nekateri ljudje rečejo temu »duša konja«. Izleti v različne kraje, mislim, ustvarjajo konja lahkotnejšega, bolj zbranega, srečnejšega psihično, fizično in duhovno, kot pa ena in ista rutina doma. Želim, da je moje druženje s konjem vrhunec njegovega dne, zabavno, vznemirljivo, vredno truda – in da kam greva in kaj novega vidiva.
Konj lahko postane zelo avtomatičen, v mrtvilu in zagrenjen, če dela eno in isto stvar vsak dan znova. Vem, da se konj uči s ponavljanjem in vem, da se ljudje pripravljajo na tekme, futuritije in ostale večje dogodke, kar zahteva veliko ponavljanja in dela v maneži. A če bi lahko govoril v konjevem imenu, bi rekel, in v to verjamem, da bi z uporabo mešane tehnike dela v maneži in na terenu, bolj kot karkoli drugega, mu pomagalo da se uči hitreje in postane voljan, zaokrožen, mnogostranski in zadovoljen partner.

059
(odlomek iz knjige C. Cameron: Ride Smarter)
Prevod in priredba: DoroTeja

 
Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.