Martin Black: Uporaba ostrog

151
Ljudje Martina Blacka pogosto sprašujejo glede uporabe ostrog – kdaj ali če naj jih sploh uporabljajo. Njegov odgovor je vedno enak. To je odvisno od osebe in »kdaj ali če« lahko ta oseba kontrolira ostroge in »kdaj ali če« se ta oseba zaveda, da jih uporablja.

Ostroge se vsekakor ne uporabljajo kot prvi namig.
Naj pojasnim na primeru. Za odmik najprej uporabimo rahel pritisk noge. Če se konj ne odzove, pritisk poudarimo. Šele naslednji korak je podkrepitev namiga preko ostroge.
Ostroge naj bi bile predmet spoštovanja ali morda prisile (v nekaj). To pa so lahko le, če jih uporabljamo kar se da redko. Ko se konj navadi na ostroge, postane nanje neobčutljiv, zaradi tega pa imamo potem nešteto problemov. Poleg tistega očitnega, da konj ignorira našo zahtevo, ki jo izrazimo preko ostroge, lahko postane tudi zamerljiv do te mere, da začne vrteti rep ali celo brcati in ritati.
Moramo biti prepričani, da konj razume naš namig in da ve, kaj želimo od njega. Hitenje ne prinese nič dobrega. Če smo skrenili na napačno pot, nas hitenje samo prehitro pripelje v napačen kraj.
Princip vzdrževanja spoštovanja z ostrogami je enostaven: Ne reci nečesa, če nisi prepričan v to, kar praviš.
Situacijo lahko prenesemo na otroka, ki ignorira naše opozorilo, da je neka stvar »vroča«. Ko se je dotakne, ga spreleti žareč občutek. Dotik z nogo je opozorilo: »vroče«; dotik z ostrogo pa lahko primerjamo z žarečim občutkom.
Ostroga naj bi prišla na vrsto zadnja in je tudi zadnja beseda, ki jo rečete konju. Ne glede kakšne načine dajemo namige konju, če za neko stvar poprosimo na enak način več kot štirikrat, konj ponavadi postane neobčutljiv (desenzitiviran).
Prvi namig zahteva njegovo pozornost.
Preko drugega namiga ocenimo ali potrebujemo več ali manj namiga.
Tretji namig ne sme zgrešiti namena, vendar, pozor! Preblag namig bo konj namreč ignoriral in postajal neobčutljiv, prej kot v spoštovanje to vodi v nezadovoljstvo. Premočan namig pa lahko privede konja v paniko.

Z veliko občutka in posluha je torej potrebno dodati ravno pravšnjo mero pritiska.

Še nasvet: dati namig z ostrogo nikakor ne pomeni zbadati z njo konja po trebuhu. To je glavni razlog, da konja spravimo v slabo voljo. Kakršno koli zbadanje tudi človeka spravi v slabo voljo in vzbudi odpor. Ko se odločimo uporabiti ostrogo, peto prislonimo k trebuhu in se z ostrogo, pritisnjeno ob telo, »zapeljemo« po trebuhu navzgor. Verjetno ni odveč poudarjati, da moramo imeti popolno kontrolo nad delovanjem svojih nog in stopnjo pritiska, ki ga ustvarjamo.

Martin Black, Horseman

Povzela iz americashorsedaily.com: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.