Dennis Moreland: Vajeti

MINOLTA DIGITAL CAMERA
Vajeti so naša povezava s konjem, torej jih izbirajmo preudarno
Veliko naših namigov konju med ježo potuje po vajetih in želimo torej, da naša komunikacija poteka jasno in čisto. Če so vajeti tako tanke in lahke, da pod prsti dajejo občutek izrabljene gobaste kuhinjske krpe, bo konj imel nemalokrat težave pri dojemanju, kaj od njega želimo.
Torej potrebujemo vajeti, ki jih »čutimo« v roki, vajeti, ki so narejene iz kompaktnega, čvrstega kosa usnja.
Pri izbiri pa se odločamo ne samo za kvalitetno usnje ampak tudi širino vajeti, ki mora ustrezati našim potrebam.
1. Ponudba deljenih vajeti je pestra, ponavadi pa jih najdemo v naslednjih širinah: ½ inča (1,27 cm), 5/8 inča (1,6 cm), ¾ inča (1,92 cm) in 1 inč (2,54 cm). ½ inčne vajeti so primerne za osebo z nežnimi, drobnimi rokami, nekdo z močnejšo roko bo verjetno raje posegel po ¾ inčnih. Verjetno najbolj popularne so 5/8 inčne, ker so pač nekje na sredini in jih lahko uporabljamo tako za enoročno kot tudi dvoročno jahanje. Najširše, 1 inčne vajeti težje držimo samo v eni roki, so pa idealne za dvoročno jahanje in navadno, enkrat lomljeno brzdo.

2. Roping vajeti so narejene iz enega kosa, povečini, kot že ime pove, pa jih uporabljajo roperji in tekmovalci v hitrostnih disciplinah. So dobra izbira za otroke, ker se jim ne morejo izmuzniti iz rok. Ponavadi jih najdemo v širini ½ in 5/8 inča, pogosto pa imajo na koncih zaponke, s katerimi jih hitro in enostavno zapnemo na obroč brzde, v bolje založenih trgovinah pa najdemo tudi vajeti, katerih dolžino je možno po potrebi spreminjati.

3. Dostikrat se zgodi, da je nov par vajeti preveč tog in neupogljiv in nam ne leži lepo v roki. Zadevo lahko hitro uredimo tako, da jih poškropimo s tekočim milom za sedla in jih navijemo okoli okrogle cevi (izogibamo se oglatega železa z ostrimi robovi). Vajeti nekajkrat potegnemo naprej – nazaj okoli cevi. Tako se bodo zmehčale, postale voljne in pripravljene za uporabo.
Dennis Moreland, strokovnjak za izdelavo opreme

Povzela iz americashorsedaily.com: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.