Craig Cameron: Vzemite si čas

thelma2 040

Navadna lomljena brzda, snaffle, je brzda za treniranje, a z njo lahko konja jezdite celo njegovo življenje. Včasih pač ni razloga za spremembo. A včasih želite malenkost več spoštovanja, razumevanja, odzivnosti ali nastopa, performansa. In, če tekmujete, vam tekmovalna pravila narekujejo, kakšen tip brzde mora v določenem razredu in pri določeni starosti nositi konj.
Če imate RESNIČNO ujahanega konja, bi ga morali biti sposobni jahati s čimerkoli – snafflom, spade brzdo, hakamorjem, vezalko ali pa brez vsega. To je konjarstvo. V komunikaciji se ne zanašate samo na brzdo. Zanašate se na svoje konjarstvo – konj, moški ali ženska, in na zvezo, ki sta jo zgradila. Največji konjarji ne komunicirajo samo fizično, temveč tudi psihično in čustveno.
Za izšolanje dobrega konja je potreben čas. Starim Vaquerom iz Kalifornije, slavnim po svojih čudovito izšolanih (»bridled«) konjih, se ni nikoli mudilo. Star pregovor pravi, da če vaqueru konj danes nečesa ni naredil, sta preložila na »manana«, na jutri – vedno imamo jutri. Dandanes smo vedno v naglici, konja poskušamo čimprej pripraviti na futuriti ali druga tekmovanja. Konjem je prav malo mar za futuriti, ali za čas na splošno. Po moje bi morali z vsakim konjem delati v tempu, ki temu konju odgovarja. Obstajajo taki, ki se učijo hitro in taki, ki jim gre malo bolj počasi. Veliko ljudi obupa nad »počasneži« ker mislijo, da so butasti in nesposobni, da ne dohajajo programa.

A veste kaj? Tudi sam nisem ravno blestel v šoli. Tudi meni je od začetka šlo bolj počasi, a proti cilju sem bil sijajen, vedno sem zaključil med zmagovalci. Spominjam se učiteljev, ki niso imeli potrpljenja z mano. Lahko bi se naučil dosti več, v mojem tempu, če bi le dobil malo več vzpodbude in potrpežljivosti s strani učiteljev.
Korigiranje, popravljanje, je v redu, a vzpodbujanje je še boljše. Tudi na konje moramo gledati enako, kot na študente in kot na individualne osebnosti. Radi imamo tekmovanja, radi zmagujemo in razumemo kakšno igro je treba igrati, da prideš do futuritija. A konji razmišljajo drugače kot mi in moramo jim dati dovolj časa.
Na vsakega konja glejte kot na svojo osebnost in ne hitite pri delu z njim. Delajte s konjem, ne proti njemu. Poslušajte ga. Povedal vam bo, kje je dober, kje je slab in kje rabi pomoč. Zapomnite si, konj je dejansko vaš najboljši učitelj konjarstva.

(odlomek iz knjige C. Cameron: Ride Smarter)
Prevod in priredba: DoroTeja

Tekst je informativne narave in ne more nadomestiti strokovnega mnenja. Bralcem svetujemo, da poiščejo nasvet kvalificiranega veterinarja in/ali strokovnjaka preden začno s kakršno koli diagnozo, zdravljenjem, terapijo oziroma delom s konjem.